Ovaj mali luksuz nekad je bio privilegija kraljeva i plemstva, no danas si ga svi s vremena na vrijeme priuštimo. Marcipan se većinom sastoji od badema, šećera i ružine vodice. Industrijski proizvodi od marcipana imaju koji sastojak više. Proizvodi od marcipana dobivaju se od sirove marcipan-mase, koja se sastoji od šećera, najmanje 50 posto oguljenih slatkih badema i najviše 3,5 posto škrobnog sirupa. Ovaj proizvod ima i dosta bademova ulja u sirovoj marcipan-masi, najmanje 28 posto. Marcipanska masa se može proizvoditi i bez, ali uglavnom dolazi s raznim dopuštenim dodacima, poput emulgatora, sojina lecitina, arome vanilije, ružine vode itd.
Prednost ove slastice je visok udio badema i bademova ulja, koji joj daje posebne nutritivne vrijednosti, a zbog čega joj je i cijena viša. Ovi sastojci obogaćuju proizvod mineralima, manganom, magnezijem i kalcijem, vitaminima B skupine, A i E vitaminima, a sadrže i dobar profil masnih kiselina; posebno su bogati blagotvornim mononezasićenim masnim kiselinama. Nutritivni profil svojim antioksidansima može poboljšati i često prisutna gorka čokolada. Ne smijemo zaboraviti na nepoželjan učinak glavnog sastojka, šećera, zbog čega je treba jesti umjereno.
Zentis: Puno šećera i sirupa
Zentis sadrži tek 23 posto badema, a glavni sastojak je šećer. Slatkoća je postignuta i kukuruznim sirupom. Prirodan je emulgator, kao i sredstvo za održavanje vlažnosti (enzim invertaza). Cijena (100 g): 6,99 kn
Belmanda: Prirodni emulgator
Belmanda ima 37 posto badema, više od većine. Osim šećera, marcipan masa ima glukozni sirup. U pločici je dosta mliječne čokolade. Ima prirodni emulgator i druge neškodljive dodatke. Cijena (60 g): 9,29 kn
Niederegger: Više badema nego šećera
Ima čak 45 posto badema, i više ga je nego šećera. Blago gorka čokolada ima više korisnih antioksidansa od mliječne. Aroma vanilije je prirodna. Niederegger ima mali udio alkohola. Cijena (125 g): 24,90 kn
Lindt: Klasični marcipan
Lindt sadrži šećer, 30 posto badema, čokoladu i prirodne dodatke. Emulgator je sojin lecitin, sastavni dio našeg tijela, kao što je i enzim invertaza, koji razgrađuje šećer i održava vlažnost proizvoda. Cijena (50 g): 9,90 kn
Reber: Ima najviše čokolade
Najviši udio mliječne čokolade, ali ima tek 23 posto badema. Lješnjaci popravljaju nutritivni profil Rebera, a ekstrakt ružine vodice poboljšava aromu. Prirodni, neškodljivi dodaci i alkohol. Cijena (50 g): 11,90 kn