To je to što me zanima!

VIDEO Dupin oduševio ljude kod Opatije, stručnjaci: 'Ne prilazite im, za svoje i njihovo dobro!'

Dupini su nam zanimljivi i ideja o plivanju s njima zvuči primamljivo, no prije svega, dupini su strogo zaštićena vrsta koju je zabranjeno uznemiravati
Vidi originalni članak

Dupinu su posebno bili zanimljivi lanci usidrenih brodova oko kojih je neumorno spiralno plivao i izazivao oduševljenje kada je izranjao na površinu blizu kupača, rekao nam je čitatelj koji je dupina snimio u moru kod Medveje. Kako kaže, zadržao se čak dva sata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Tijekom nedjeljnog popodneva od 14 do 16 sati s nama kupačima ispred plaže Cesara u Medveji. Svakako prirodni delfin show i atrakcija na Kvarneru za turiste i domaće kupaće a posebno za najmlađe - ispričao nam je.

'Plivanje s dupinima predstavlja uznemiravanje, što je kažnjivo'

Draško Holcer iz Instituta Plavi svijet naglasio je da kupači ne prilaze dupinima kada se susretnu s njima zbog vlastite, ali i njihove sigurnosti. Postoje i posebna pravila ponašanja kada se nađete u blizini dupina:

STUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPREZ VIDEO Dupin u Rijeci satima bio društvo kupačima, a na Murteru su dva priredila pravu zabavu..

Dupini su nam zanimljivi i ideja o plivanju s njima zvuči primamljivo, no koliko je to zapravo pametno? Na službenoj stranici Instituta Plavi svijet stoji kako javnost dupine većinom doživljava kao divlje životinje u potrazi za pažnjom i prijateljskom interakcijom. Prije svega, dupini su strogo zaštićena vrsta koju je zabranjeno uznemiravati.

  • Pokušaji da nekome omogućite iskustvo plivanja u blizini skupine dupina, nesmotrenim upravljanjem brodicom vrlo lako se mogu pretvoriti u obično uznemiravanje. Zapamtite da se dupini kroz vodu kreću puno brže od bilo koje osobe. Pogled iz veće blizine nećete doživjeti ako proganjate životinje!
  • Uspijete li se dovoljno približiti, imajte na umu da se nalazite u okolnostima koje su nesigurne kako za Vas tako i za životinje. Dupini su divlje, nepredvidive životinje kojima trebate prilaziti sa poštovanjem. Zabilježeni su slučajevi u kojima su plivači bili prisiljeni potražiti pomoć liječnika zbog udaraca ili ugriza zadobivenih uslijed ovakvih interakcija.
  • Nemojte pogrešno protumačiti znatiželju dupina koji će se ponekad zainteresirati za plivače u blizini. Ovo nije prijateljsko ponašanje već prvenstveno potreba da se istraži strano tijelo uronjeno u njihov okoliš. Pokušajima da plivanjem uz skupinu zadobijete pažnju tjerate životinje da napuste trenutne aktivnosti i remetite njihovo prirodno ponašanje.
  • Približavanje dupinima u prirodi u određenoj mjeri predstavlja uznemiravanje, čak i u slučaju da ne plivate uz njih. Moguće je da prekidate važne aktivnosti kao što su odmor, hranjenje ili druženje. Možda ćete svojim prisustvom u bijeg natjerati životinje kojima je potreban odmor. Ubrzanim kretanjem će trošiti dragocjenu energiju, a često će biti prisiljene premjestiti se u nepovoljno područje gdje će biti podložne još većem stresu. Mladunci mogu biti izloženi velikom naporu kako bi držali korak sa skupinom u slučaju da potjera potraje.
  • Opetovana prisutnost plivača s vremenom može umanjiti strah prema ljudima. Povećat će se vjerojatnost sudara životinja sa brodovima ili zapetljavanja u ribolovni pribor, ali i mogućnost namjernog uznemiravanja jer će životinje češće i manje oprezno prilaziti brodovima.
  • Dupini su sisavci, kao i ljudi. Iako morska voda djeluje kao sredstvo za dezinfekciju, prijenos bolesti putem interakcije sa ovim životinjama je moguć. Plivanje sa dupinima može predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju ljudi, ali i životinja.
  • I u konačnici, plivanje s dupinima predstavlja uznemiravanje - ne želite zaraditi kaznu.
Idi na 24sata

Komentari 37

  • bežični kabel 02.09.2024.

    Dajkula

  • 01.09.2024.

    Evo uginuo danas i Budo Loncar špijun i govno sa otoka kod Zadra neznam što ga nisu još naši 91g riješili govno dozivilo 100g

  • mars7 01.09.2024.

    Delfini su dobri treba se udaljiti od njih brodom I pustiti oh da plivaju

Komentiraj...
Vidi sve komentare