To je to što me zanima!

Za Dubrovnik su upalili najviši alarm. Vatrogasci su imali hrpu posla: 'Past će još obilne kiše!'

Zbog nove obilnije kiše koja se očekuje, prognostičari DHMZ-a podigli su razinu upozorenja za dubrovačku regiju na crveno
Vidi originalni članak

Otklanjajući posljedice nevremena i obilne kiše u Dubrovačko-neretvanskoj županiji vatrogasci su u ponedjeljak imali 40-tak intervencija ispumpavanju vode iz objekata na području Dubrovnika, Konavala, Ploča, Metkovića i Orebića, objavilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako navode iz Hrvatske vatrogasne zajednice, velika količina kiše pala je na području Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je zabilježen velik broj intervencija ispumpavanja objekata, te nekoliko uklanjanja stabala s prometnica.

USLIJED JAKOG NEVREMENA Dječak (14) pao u otvoreni šaht u Dubrovniku: 'Sin mi se borio za život, mogao se utopiti!'

Na području doline Neretve vatrogasci su intervenirali 25 puta, po nekoliko intervencija je zabilježeno na području Orebića, Pelješća, Korčule i Dubrovačkog primorja. Najteže stanje je bilo na području Dubrovnika, gdje su poplavljene ceste, podrumi i prizemni objekti. Zbog velike količine kiše blokiran je promet, a problem su izazivali i šahtovi koje je izbacila velika količina vode.

NEVRIJEME NA OBALI VIDEO Totalni kaos na Korčuli, pogledajte kako vjetar čupa veliko stablo: 'Ovo je horor!'

- U samom gradu zabilježena je od jutros 41 intervencija. U jednom trenutku smo tražili od građana da ne izlaze iz kuća, zbog opasnosti da ih bujice ne sruše. Stanje je trenutno bolje, međutim očekujemo kišu i u večernjim satima - rekao je zapovjednik VZŽ Dubrovačko-neretvanske Stjepan Simović.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, jaka kiša je pala na području Makarske. Vatrogasci su zabilježili 4 intervencije ispumpavanja - 1 na obiteljskoj kući (poplavljeno dvorište), 2 iz podruma zgrada te ispumpavanja okna lifta u hotelu.

NEVRIJEME IZAZIVA KAOS VIDEO U Istri palo kiše za cijeli rujan, u Makarskoj ceste pod vodom, na Krku potopljen brod

- Situaciju smo brzo stavili pod kontrolu. Na intervencijama je sudjelovalo 6 vatrogasaca s dva vozila iz JVP Makarska, te 3 vatrogasca s jednim vozilom iz DVD-a Makarska - rekao je zapovjednik JVP Makarska Mario Čović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prema upozorenja DHMZ-a, šire područje Knina, Gospića, Splita i Dubrovnika očekuju nove oborine.

Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je pet dojava o klizištima i 10-ak vezano uz odrone, objavljeno je na facebooku Ravnateljstva Civilne zaštite. Državna cesta DC 8 Prapratno - Zaton Doli bila je zatvorena za sva vozila u vremenu od 11:05 do 16:10 sati.

STIGLA VELIKA PROMJENA VIDEO Obilna kiša poplavila je ulice diljem zemlje: Hrvatska je pod alarmom, evo što nas čeka

Zbog nove obilnije kiše koja se očekuje, prognostičari DHMZ-a podigli su razinu upozorenja za dubrovačku regiju na crveno. Upozoravaju na mjestimice moguće obilne i izražene pljuskove s grmljavinom te olujnim vjetrom, a moguće su urbane i bujične poplave, osobito u mjestima gdje su već danas pale znatne količine kiše. Iz Civilne zaštite pozivaju građane na pojačani oprez.

Grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom uzrokovalo je večeras probleme na području Korčule i Orebića, rekli su iz Civilne zaštite.

- Županijski centar 112 Dubrovnik je zaprimio 15-ak dojava o prodoru vode u obiteljske kuće, podrume, trgovine i skladišta u Korčuli, Žrnovu, Lumbardi, Račišću i Orebiću. Zaprimljena je jedna dojava iz Lumbarde da je jaki vjetar odnio krov sa kuće. Također je u Pupnatskoj Luci zbog velike količine bujičnih voda napukla stara lokalna cesta 69022 te je ista zatvorena za promet. Upućeni su vatrogasci DVD Korčula i DVD Orebić koji rade na sanaciji - navode.

Nevrijeme u Zadru

Županijski centar 112 Zadar zaprimio je tijekom dana više dojava građana o posljedicama nevremena praćenog jakom kišom, koje je u poslijepodnevnim satima zahvatilo i područje Zadarske županije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dojave su se odnosile na poplavljena dvorišta, prodor vode u objekte, vodu na županijskoj cesti u Podgradini te srušene grane u Zadru. Na teren su upućene nadležne vatrogasne postrojbe, naveli su iz Ravnateljstva CZ.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • VRB 10.09.2024.

    A da umjesto paljenja alarma očistite odvodne kanale ili ih zamjenite za one koji mogu progutati veće količine oborinskih voda obzirom da od građana uzimate nemala sredstva za komunalije ?? Čitajući ovo stičem dojam kako do ove godine nikada ranije nisu padale obilne kiše...

  • AndrejKorupcija 10.09.2024.

    Hoće malo plivati u dreku gruad🤣🤣🤣🤣

  • zelov11 09.09.2024.

    Di su pare noc 600!€.

Komentiraj...
Vidi sve komentare