To je to što me zanima!

U Europu je stigao opasan virus kojeg prenose insekti: 'Stvari bi mogle postati nezaustavljive...'

Osamnaest slučajeva zabilježenih u Europi prijavilo je nedavno putovanje na Kubu, a jedan slučaj iz Italije putovao je u Brazil
Vidi originalni članak

Definitivno bismo se trebali zabrinuti. Stvari se mijenjaju i mogle bi postati nezaustavljive, rekao je Dr. Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial Collegeu u Londonu za The Telegraph, prenosi Independent, a sve to komentirajući novi opisani virus koji se pojavio u Europi. 

U Europi je u lipnju i srpnju prijavljeno ukupno 19 slučajeva Oropouche virusa, govore podaci Europskog centra za kontrolu bolesti. Dvanaest ih je zabilježeno u Španjolskoj, pet u Italiji i dva u Njemačkoj.

STRAŠNO 'Mislili su da je gripa. Ameba mi je jela mozak. Doktori su rekli da imam 1% šanse preživjeti.'

Riječ je o bolesti koja se uglavnom širi ubodima insekata, uključujući komarce i potječe od blijedogrlih ljenjivaca. Trenutno ne postoji cjepivo za liječenje virusa koji dolazi iz iste obitelji bolesti koja uključuje Zika virus i denga groznicu. 

Osamnaest slučajeva zabilježenih u Europi prijavilo je nedavno putovanje na Kubu, a jedan slučaj iz Italije putovao je u Brazil.

STRAŠNO Došao na pregled vida, rekli su mu da ima još 12 mjeseci života

Ova bolest može uzrokovati glavobolje, mučninu, povraćanje, bolove u mišićima i zglobovima, a povremeno i teže simptome, koji traju oko četiri dana. ECDC je rekao da su smrtni ishodi izuzetno rijetki i da je oporavak od bolesti uobičajen.

Dva smrtna slučaja uzrokovana Oropoucheom prijavljena s u Brazilu kod dviju mladih žena koje nisu imale nikakvih drugih zdravstvenih problema. Europsko zdravstveno tijelo savjetovalo je ljudima koji putuju u pogođena područja da koriste zaštitne mjere kako bi smanjili rizik od ugriza insekta, kako tijekom aktivnosti na otvorenom tako i u kućama, a to uključuje korištenje repelenata za insekte i nošenje odjeće dugih rukava i dugih hlača.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • ichbin2 15.08.2024.

    samo sam naslov pročitao pa im ne vjerujem ništa, iz iskustva

  • Bartuličina mama 14.08.2024.

    kad ce stožer?

  • vilim1234 14.08.2024.

    a tek kad krenu majmunske boginje

Komentiraj...
Vidi sve komentare