Ovo je bomba, kratko je rekao Ivan Marinclin, glavni enolog vinarije Kutjevo nakon subotnje ledene berbe traminca na položaju Hrnjevac koja je počela oko 8 i trajala do podneva.
Iz smrznutog grožđa do noći je isprešano malo više od 200 litara soka. Da bi se berba, inače, proglasila ledenom, temperatura mora biti minus sedam ili niža, a u grožđu 127 stupnjeva prirodnog sladora po Oechslovom moštomjeru.
- To smo nadmašili. Temperatura je bila minus 12, sunce je sjalo, zrak je bio čist i suh. A sladori... Još ne znamo koliko je bilo šećera u grožđu jer je najbolji moštomjer koji smo imali u vinogradu mogao mjeriti do 240. Pravu količinu znat ćemo u ponedjeljak, nakon mjerenja u laboratoriju. Vjerujem da će ga biti 270 ili više. I kiseline su savršene. Oko šest grama po litri. A to je važno kao i slatkoća – oduševljen je bio Marinclin. Netom isprešanom soku slijedi fermentacija koja će trajati oko godinu dana, a potom još toliko sazrijevanja i smirivanja u boci. U stvari, u bočici jer takva vina nisu u klasičnim buteljama od 0,75, nego u onima od 0,375 ili 0,25 litara. Prve će se službeno otvarati za otprilike dvije godine, a vino će tek za pet ili više biti u punoj snazi. Pošto su preslatka za uobičajene slastice, vina ledene borbe eventualno se poslužuju uz deserte od gorke čokolade, ali i slana jela poput gusje jetre i najplemenitijih sireva. Ili se piju sama, u intimnom društvu. Neki kažu i da takva vina muškarci jako vole. Ali kad ih piju žene.