To je to što me zanima!

Tomaševićeve izmjene GUP- a: 'Neće biti prenamjena zelenih površina niti gradnji bez logike'

Odluku o izradi donijela je u lani u travnju Gradska skupština. Tada su definirali tri glavna cilja ovih izmjena - javne potrebe i javni interes, Zagreb zeleniji grad, te revalorizacija i unaprjeđenje prostornih kvaliteta
Vidi originalni članak

Ovim izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba uvodimo red u prostor nakon desetljeća neuravnotežene gradnje, osiguravamo prostor za društvene sadržaje, čuvamo i širimo zelene površine te uvodimo preporuke za zelenu gradnju. S obzirom na sveobuhvatni karakter izmjena GUP-a, očekujemo da ćemo nakon isteka roka imati još jednu, ponovljenu javnu raspravu, i to u jesen. Ovo su izmjene GUP-a koji je usvojen još 2007., no cjelovito se nije mijenjao posljednjih osam godina, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nakon što je krenula javna rasprava vezano za izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ciljevi su definiranje zona društvene namjene kako bi se stavilo u balans izgradnju stanova bez potrebnih društvenih sadržaja; zeleniji grad, povećanje broja zelenih i parkovnih površina te uvođenje reda u prostornu devastaciju gdje su pravila nejasna ili se njima manipulira.  S ovim smo krenuli lani u travnju i ponosan sam na to što je proces bio jako participativan, uključivao je i konzultacije sa stručnjacima, ali i s različitim javno-pravnim tijelima, među kojima su državne i gradske institucije i poduzeća, ali i s Vijećima Gradskih četvrti za koja smo radili posebne prezentacije, a oni su imali i najviše zahtjeva, odnosno prijedloga - rekao je Tomašević. 

GUP je temeljni prostorno-planski dokument koji određuje način i uvjete gradnje te uređenja i zaštite prostora središnjeg naselja Zagreba. GUP Zagreba donesen je 2007., te je tri puta mijenjan, a zadnje cjelovite izmjene i dopune usvojene su davne 2016. Javna rasprava trajat će do 12. srpnja 2024., a očekuje se da će se izmjene i dopune izglasati do kraja ove godine. 

EVO ŠTO JE PRIPREMIO VIDEO Tomašević je predstavio plan za izmjene GUP-a: 'Ovime uvodimo red nakon desetljeća!'

Odluku o izradi donijela je u lani u travnju Gradska skupština. Tada su definirali tri glavna cilja ovih izmjena - javne potrebe i javni interes, Zagreb zeleniji grad, te revalorizacija i unaprjeđenje prostornih kvaliteta.

Prvi se cilj, javne potrebe i javni interes, odnosi na planiranje površina za gradnju društvenih sadržaja, osobito u predjelima grada u kojima intenzivnu stambenu izgradnju u prošlosti nije pratila izgradnja potrebnih društvenih sadržaja. 

- Kao arhitekt i urbanist mogu reći da smo ove izmjene i dopune jedva dočekali. Nadamo se da će provedba zahvata u prostoru biti puno ujednačenija te da će se sve odvijati puno jednostavnije, jasnije i brže - rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Dodao je kako neće biti prenamjena javnih zelenih površina. 

- Planom se omogućuje uređenje i širenje pješačkih zona ne samo u gradskom središtu već i u središtima pojedinih gradskih četvrti. Ukinut je veliki broj iznimaka koje su se odnosile na pojedinačne lokacije i nisu bile u skladu s načelom da pojedinačni interesi ne smiju štetiti javnom interesu, a izmjenama odredbi za provedbu plana povećavamo površinu prostora javne i društvene namjene. Velika novost ovih izmjena i dopuna GUP-a je da nema prenamjene javnih zelenih površina osim u zone javne i društvene namjene, po čemu se ove izmjene izdvajaju od prošlih. Naprotiv, prvi put se događa obrnuti proces u kojem se povećavaju, a ne smanjuju površine zelenih zona - rekao je Korlaet. 

Drugi cilj, Zagreb zeleniji grad, odnosi se na sustavno planiranje novih površina za javne parkove. Svim otvorenim potocima određena je nova namjena (V3), i više se ne planira sustavno zatvaranje potoka. Predviđa se akumuliranje i retencioniranje oborinskih voda, korištenje kišnih vrtova, bioretencija i ostalih krajobrazno tehničkih rješenja upravljanja vodom. U dijelu planiranja energetskih sustava potiče se korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera energetske učinkovitosti. 
 
- Posebno se štite stambena naselja druge polovice 20. stoljeća gdje se ističu upravo kvalitetno oblikovani javni prostori, a u sklopu ovog cilja zelenijeg Zagreba, ukupno površinu Z1 namjene povećavamo za 36 hektara, što odgovara površini 21 Parka stara Trešnjevka - rekao je Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba. 

SKUPŠTINA PRIHVATILA REBALANS Proračun Grada Zagreba veći za 10 posto, Herman pozvao Tomaševića da smanji poreze
 
Treći cilj, revalorizacija i unapređivanje prostornih kvaliteta, usmjeren je na izmjene koje doprinose održivom prostornom razvoju, skladu gradnje i kvaliteti izgrađenog prostora. 
 
- Uvodimo novu namjenu gradskog središta, oznake M0, koja omogućuje zaštitu i reafirmaciju stanovanja, dok se dodatnim mjerama nastoji ograničiti procese nekontrolirane turistifikacije i apartmanizacije gradskog središta. Ovim izmjenama se omogućuje uravnoteženi prostorni razvoj te veća kvaliteta i sklad izgrađenih prostora - dodao je Božić. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 28.06.2024.

    Kada ces priznati tko je mama tvog vanbračnog sina BOŠKA .

  • daniv 28.06.2024.

    Pogledakte buduce novo naselje sillver hills na srebrnjaku,, na prekrasnoj livadi između ulice srebrnjak i zelenjak,,, pa vidite jel je to istina,,, građenje bez imalo studija na ostalo stanovnistvo,,, dođite za 1 do 2 godine kad bu naselje gotovo pa se uvjerite koje face tam kupile nekretninu slogan MOZEMO mi gradit di hocemo,, ostali ne.....

  • WallY 28.06.2024.

    A kaj bu bilo sa sagrađenim zgradurinama u protekle tri godine uz Remetinečku i Karlovačku?

Komentiraj...
Vidi sve komentare