To je to što me zanima!

Tko je ubijeni šef Hezbolaha? Godinama se skrivao. Imao je 5 djece, bio među najmoćnijima

Njegov najstariji sin, Hadi, ubijen je u sukobima s izraelskom vojskom u južnom Libanonu 1997. godine...
Vidi originalni članak

Izraelska vojska tvrdi da su ubili vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha (64) u petak u zračnom napadu na Bejrut. Vođa militantnog libanonskog šiitskog pokreta Hezbolah, bio je jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih osoba na Bliskom istoku.

IZ MINUTE U MINUTU Hezbolah potvrdio smrt vođe, EU upozorava avio kompanije da izbjegavaju Libanon i Izrael

Nasrallah, koji je bio meta zračnog napada na Libanon, godinama nije viđen u javnosti zbog straha da će ga Izrael ubiti.  

Od 1978. bio je u braku s Fatimom Yassin, a dobili su petero djece: sinove HadijaMohammada Jawada, Mohammada Mahdija, Mohammada Alija i kćer Zainab. Njegov najstariji sin, Hadi, ubijen je u sukobima s izraelskom vojskom u južnom Libanonu 1997. godine. 

Nasrallah, koji je djelovao pomalo iz sjene, može se pohvaliti bliskim osobnim vezama s Iranom, odigrao je ključnu ulogu u pretvaranju Hezbolaha u političku i vojnu silu kakva je danas, i dalje ima veliko poštovanje pristaša Hezbolaha, piše BBC.

Pod Nasrallahovim vodstvom, Hezbolah je pomogao u obuci boraca iz palestinske oružane skupine Hamas, kao i milicija u Iraku i Jemenu, te je dobio projektile i rakete od Irana kako bi ih upotrijebio protiv Izraela.

SUKOB NA BLISKOM ISTOKU Prijetnja Izraelu iz mračnog podzemlja: Hezbollah oružje čuva u razgranatoj mreži tunela

Usmjeravao je razvoj Hezbolaha od obične milicije osnovane za borbu protiv izraelskih trupa koje su okupirale Libanon u vojnu silu jaču od libanonske vojske, jednu od moćnijih snaga u libanonskoj politici, glavnog pružatelja zdravstvenih, obrazovnih i socijalnih usluga, ali i i ključnog dijela saveznika Irana u borbi za regionalnu prevlast.

Odrastao je u istočnom Bejrutu

Rođen je 1960. godine, a odrastao je u četvrti Bourj Hammoud u istočnom Bejrutu, gdje je njegov otac Abdul Karim držao malu trgovinu s voćem i povrćem. Bio je najstariji od devetero djece.

Pridružio se pokretu Amal, tada šijitskoj miliciji, nakon što je Libanon utonuo u građanski rat 1975. Nakon kratkog boravka u iračkom svetom gradu Najafu kako bi pohađao šijitsko sjemenište, ponovno se pridružio Amal u Libanonu prije nego što su se on i drugi odvojili od grupe u 1982., ubrzo nakon što je Izrael napao Libanon kao odgovor na napade palestinskih militanata.

Nova skupina, Islamic Amal, dobila je znatnu vojnu i organizacijsku potporu Iranske revolucionarne garde sa sjedištem u dolini Bekaa, te se pretvorila u najistaknutiju i najučinkovitiju šijitsku miliciju koja će kasnije formirati Hezbolah.

Godine 1985. Hezbolah je službeno najavio svoje osnivanje objavljivanjem 'otvorenog pisma' u kojem su SAD i Sovjetski Savez identificirani kao glavni neprijatelji islama i pozvano je na 'brisanje' Izraela, za kojeg su ustvrdili da je okupirao muslimanske zemlje.

OBRAĆANJE Netanyahu u UN-u: Izrael traži mir dok se bori za svoj život

Nasrallah se probijao kroz Hezbolahove redove kako je organizacija rasla. Nakon što je služio kao borac postao direktor Hezbolaha u Baalbeku, zatim u cijeloj regiji Bekaa, a zatim u Bejrutu. Vođa Hezbolaha postao je 1992. u dobi od 32 godine, nakon što je njegov prethodnik Abbas al-Musawi ubijen u izraelskom helikopterskom napadu.

Jedna od njegovih prvih akcija bila je osveta za ubojstvo Musawija. Naredio je raketne napade na sjeverni Izrael u kojima je ubijena djevojka. Izraelski službenik sigurnosti u izraelskom veleposlanstvu u Turskoj ubijen je autobombom, a bombaš samoubojica napao je izraelsko veleposlanstvo u Buenos Airesu u Argentini, ubivši 29 ljudi.

U govoru u studenom, Nasrallah je rekao da je napad Hamasa bio '100 posto palestinski u smislu odluke i izvršenja', ali da je vatra između njegove skupine i Izraela bila 'vrlo važna i značajna'. Hezbolah je lansirao više od 8.000 raketa na sjeverni Izrael i Golansku visoravan koju je Izrael okupirao. Također su ispaljivali protutenkovske projektile na oklopna vozila i napadali vojne ciljeve eksplozivnim bespilotnim letjelicama. Izraelske obrambene snage (IDF) uzvratile su zračnim napadima te tenkovskom i topničkom vatrom na položaje Hezbolaha u Libanonu.

U svom posljednjem govoru, Nasrallah je okrivio Izrael za detoniranje tisuća pejdžera i woki-tokija koje su koristili pripadnici Hezbolaha, što je ubilo 39 ljudi i ranilo više tisuća, te je rekao da je to 'prešlo sve linije'. Priznao je da je skupina pretrpjela udarac bez presedana. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • brutalnaiskrenost 28.09.2024.

    Samo naprijed Izrael, te bradonje treba raketirati do istrebljenja, i to neselektivno!

  • 24_user_ 28.09.2024.

    Tako se bori protiv terorizma, terorom jer takvi jedino to i znaju. Sve je ovo rađeno u suradnji sa Amerima da se ruše režimi njihovih neprijatelja a da se oni direktno ne uplecu, savrsenstvo

  • nedam se 28.09.2024.

    Volila bi znati , kako bi izgledao svijet bez religija??.

Komentiraj...
Vidi sve komentare