To je to što me zanima!

Slike, namještaj, pribor za jelo, sagovi: Prvi popis židovskog blaga koje su oteli Pavelić i NDH

NOVI EXPRESS Vlada RH kaže da je sljedeći korak ustanoviti tko su vlasnici pokretnina, kako bi ih se obeštetilo na neki način, i prilagodilo zakone
Vidi originalni članak

Muzeji su u Drugom svjetskom ratu, i nakon njega, nastali tako da su cijele kolekcije ili pojedini predmeti oduzimani vlasnicima. To su arhivske kolekcije iz mučnih vremena, koje nas suočavaju s ratnim oduzimanjem i nacionalizacijom u poraću. Odatle potreba da se provede istraživanje koje bi, ako te stvari i ostaju u muzeju, barem osvijestilo odakle dolaze. Te pokretnine, i njihova sudbina, ilustriraju i povijest nastanka naših muzeja, i s tim se društvo treba suočiti, kaže za Express dr. Naida-Michal Brandl, izvanredna profesorica i predstojnica Katedre za judaistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 8

  • mimi mala 29.10.2022.

    Zasto bi obrisete svaki komentar koji napisem ?

  • 29.10.2022.

    Ja imam natprosječan broj Pravednika u obitelji, čak dva, to je jaaako puuuno!!!

  • Leta Semoa 29.10.2022.

    Ko zna dobro engleski ima na Amazonu za kupiti knjiga When Courage Prevailed, napisala ju je rođena sarajevska Židovka dr. Esther Gitman, koja čitav život proučava NDH. Kaže 28 ustaških generala su bili Židovi, relativno proporcionalno gledano u ustašama je bilo više Židova nego Hrvata. I još 13 generala su bili Srbi, glavni zapovjednik ustaške vojske je bio Srbin, general Đuro Grujić!

Komentiraj...
Vidi sve komentare