To je to što me zanima!

Novi proturaketni sustav stigao u Izrael: To je THAAD i jedno je od najmoćnijih oružja na svijetu

Američka vojska hitno je poslala svoj napredni proturaketni sustav THAAD u Izrael i on je sada "na mjestu", rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Lloyd Austin
Vidi originalni članak

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense sustav) ključni je dio protuzračnih obrambenih sustava američke vojske i jača već zastrašujuću proturaketnu obranu Izraela. "Sustav THAAD je na mjestu", rekao je Austin u obraćanju novinarima prije dolaska u Ukrajinu u ponedjeljak. Odbio je reći je li operativan, ali je dodao: "Imamo mogućnost da ga vrlo brzo pustimo u rad". 

Predsjednik Joe Biden rekao je da raspoređivanje THAAD-a, zajedno s oko 100 američkih vojnika, treba pomoći u obrani Izraela, koji razmatra očekivanu odmazdu protiv Irana nakon što je Teheran 1. listopada ispalio više od 180 projektila na Izrael.

Sjedinjene Države pozivaju Izrael da kalibrira svoj odgovor kako bi izbjegao izazivanje šireg rata na Bliskom istoku, kažu dužnosnici, a Biden je javno izrazio svoje protivljenje izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja i svoju zabrinutost zbog napada na njegovu energetsku infrastrukturu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Biden je prošli tjedan rekao da je dobro razumio kada i kako će Izrael napasti Iran. Ali također je rekao da je vidio priliku da prekine međusobne napade dvaju neprijatelja.

IZ MINUTE U MINUTU Izraelski sigurnosni kabinet bez odluke o napadu na Iran! Stiglo jedno od najmoćnijih oružja...

Austin je bio oprezan.

"Teško je točno reći kako će taj (izraelski) napad izgledati", rekao je Austin novinarima.

"Na kraju krajeva, to je izraelska odluka, i vjeruju li Izraelci da je proporcionalna ili ne i kako je Iranci doživljavaju, mislim da to mogu biti dvije različite stvari."

"Učinit ćemo - nastaviti činiti - sve što možemo... kako bismo smanjili napetosti i nadamo se da ćemo obje strane početi s deeskalacijom. Dakle, vidjet ćemo što će se dogoditi", dodao je.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Splico2908 21.10.2024.

    Najmoćnije dok ne doleti prva rakera

  • Dobropobijeđujezlo 21.10.2024.

    Članak od 15. oktobra autora Yoav Zituna, vojnog dopisnika za Ynet, internet izdanje Yedioth Ahronoth-a, novina sa najvećim tiražom u Izraelu, opisuje šta je uradilo ratno vazduhoplovstvo. Cela priča je prevedena na engleski od strane Electronic Intifada.„Nakon što su piloti shvatili da je unutar vojnih stanica i naselja koja su osvojili [palestinski borci-JC], bilo veoma teško razlikovati teroriste od [izraelskih] vojnika ili civila, doneta je odluka da prvi cilj borbenih helikoptera i naoružanih Zik [Elbit Hermes 450] dronova bude zaustavljanje poplave terorista i ubilačkih masa koje su ušle na izraelsku teritoriju kroz rupe u ogradi,“ piše Zitun.„Dvadeset i osam borbenih helikoptera ispalilo je tokom dana svo naoružanje koje su imali, uz ponovne letove za ponovno naoružavanje. Govorimo o stotinama minobacačkih granata od 30 milimetara (svaka granata je poput ručne bombe) i Hellfire raketama,“ dodaje on.„Frekvencija vatre na hiljade terorista bila je ogromna na početku, a tek u određenom trenutku piloti su počeli da usporavaju svoje napade i pažljivo biraju ciljeve.“Prema vazduhoplovstvu, „u prva četiri sata od početka borbi, helikopteri i borbeni avioni su napali oko 300 ciljeva, većinom na izraelskoj teritoriji."

  • pocetnik 21.10.2024.

    americki ministar obrane je jak samo na vagi..nekih 160 kilograma..a americko napredno oruzje kasni 30 godina za ruskim lopatama..kad bude dan pataka ameri ce pobijediti ruse...u onim igricama na muskovim linkovima....

Komentiraj...
Vidi sve komentare