To je to što me zanima!

Prognoze ekonomista: 'U 2025. će njemačko gospodarstvo rasti puno slabije od očekivanog'

Prognoze su sastavili institut za ekonomska istraživanja Ifo iz Muenchena, Berlinski institut DIW, Kielski institut za svjetsku ekonomiju (IfW), Ekonomski institut u Halleu (IWH) i institut Leibniz (RWI) iz Essena
Vidi originalni članak

Njemačko gospodarstvo porast će u 2025. znatno slabije no što se očekivalo, procijenila je skupina vodećih ekonomskih instituta, snizivši, blago, i prognozu za ovu godinu koja sada pokazuje marginalni pad aktivnosti. Za 2025. godinu instituti sada predviđaju gospodarski rast od samo 0,8 posto, snizivši prognozu iz ožujka za 0,6 postotnih bodova. Ove bi se pak godine gospodarstvo prema najnovijoj procjeni trebalo smanjiti za 0,1 posto, nakon 0,3-pada u 2023., izračunali su. Još unatrag šest mjeseci bili su za ovu godinu predviđali mršavi, 0,1-postotni rast aktivnosti. Od prošlogodišnjeg ožujka snizili su tako procjenu za 2024. godinu za čak 1,4 postotna boda.

U 2026. godini aktivnost bi, po njihovoj prvoj procjeni, trebala porasti po stopi od 1,3 posto, pokazuje izvješće objavljeno u četvrtak.

Prognoze su sastavili institut za ekonomska istraživanja Ifo iz Muenchena, Berlinski institut DIW, Kielski institut za svjetsku ekonomiju (IfW), Ekonomski institut u Halleu (IWH) i institut Leibniz (RWI) iz Essena.

"Osim pada aktivnosti, njemačko gospodarstvo opterećuju i strukturne promjene", rekla je Geraldine Dany-Knedlik iz DIW-a.

"Dekarbonizacija, digitalizacija i demografske promjene, uz jaču konkurenciju tvrtki iz Kine, pokrenuli su procese strukturne prilagodbe koji umanjuju dugoročne izglede za rast njemačkog gospodarstva", rekla je Dany-Knedlik.

EKONOMSKI INSTITUT Poslovna klima u Njemačkoj pogoršala se i u rujnu

Strukturne promjene i gospodarski pad posebno pogađaju industriju, prema predviđanjima skupine instituta.

Konkurentnost proizvođača kapitalnih dobara i industrijskih tvrtki, velikih potrošača energije, trpi zbog viših troškova energije i sve snažnije konkurencije visokokvalitetnih industrijskih proizvoda iz Kine, koji istiskuju njemački izvoz na globalnim tržištima, navode ekonomisti.

Tvrdokorno visoke kamatne stope i visoki stupanj gospodarske i geopolitičke neizvjesnosti koče pak investicijsku aktivnost, a kućanstva više štede, smanjujući potrošnju, navodi se u izvješću skupine instituta.

Teret je i kontinuirana politička neizvjesnost u Njemačkoj i višemjesečne prepirke trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza oko smanjenja proračuna za 2025. godinu.

PREDVIĐANJA Njemačka: Smanjit će se broj zaposlenih u industriji

Predloženi paket smanjenja poreza i drugih mjera usmjerenih na jačanje gospodarstva sadrži neke obećavajuće mjere, ali su one još daleko od provedbe, naglašavaju instituti, a to znači da neće ublažiti neizvjesnost kompanija i građana, zabrinutih za radna mjesta, kako je pokazalo istraživanje GfK i instituta NIM.

Stopa nezaposlenosti trebala bi u ovoj godini iznositi 6,0 posto, izračunala je skupina instituta, podigavši procjenu iz ožujka za 0,2 postotna boda. U 2025. trebala bi se zadržati na toj razini, procjenjuju, podigavši proljetnu prognozu za pola postotnog boda.

U 2023. godini iznosila je 5,7 posto, pokazuje izvješće.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Marun 27.09.2024.

    2025. nijemci dolaze na privremeni rad u Hrvatsku...

Komentiraj...
Vidi sve komentare