To je to što me zanima!

Policija je u Vukovaru ipak otkrila 'nedopuštene simbole'. Ali to nisu ZDS i zastave HOS-a

Policija je objavila da je uhitila osobu koja je u Vukovaru narušavala javni red i mir s nedopuštenim simbolima. Ali nije objavila o kakvim simbolima se radi. Što izaziva pitanja u koloni koju su vodili HOS-ovci sa ZDS-om.
Vidi originalni članak

Mora se priznati da je hrvatska policija promptno djelovala.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska objavila je da je uhitila 53-godišnjaka koji je na Dan sjećanja u Vukovaru prošle subote narušavao javni red i mir nošenjem i isticanjem zastave s nedopuštenim simbolima, te mu je zbog toga određen pritvor.

Što je nadasve pohvalno.

Nažalost, policija nije objavila o kakvim se to "nedopuštenim simbolima" radi, što u javnosti i među građanima sigurno izaziva brojna pitanja i nedoumice.

Što je to moglo biti nedopušteno u koloni koju su predvodili pripadnici HOS-a sa zastavama i transparentima na kojima je pisalo "Za dom spremni" i s hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem?

Zbog toga bi se lako građani mogli zabuniti.

Ako može ZDS, što ne može?

Ako je komemorativna kolona stupala za zastavama s ustaškim simbolima, koji su to onda simboli bili nedopušteni?

I kojim je to simbolima ovaj 53-godišnjak "narušavao javni red i mir" u koloni kojom se orilo "Za dom spremni", u kojoj se pjevalo "Juru i Bobana" i gdje se dizala visoko desnica u nacistički pozdrav?

Ako netko urla ZDS i pjeva ustaške pjesme i izvikuje nacističke parole izvan komemorativne kolone u Vukovaru, na ulici, u birtiji, na stadionu, policija ga nastoji identificirati, locirati i privesti. Zajedno, vjerojatno, s "nedopuštenim simbolima" koje je sada primijetila i izdvojila u Vukovaru.

Crvena petokraka?

Ali kako je policija u vukovarskoj koloni razlikovala dopuštene od nedopuštenih simbola? Kad svi zvuče i izgledaju prokleto slično?
Jesu li to bili nacistički simboli? Fašistički simboli? Ako jesu, kako se oni razlikuju od ustaških? I da nisu slučajno bili komunistički?

Možda crvena petokraka? Ona bi sigurno narušila javni red i mir u ovakvoj vukovarskoj koloni.

Stoga je prava šteta da policija u svom priopćenju nije objavila o kakvim se to simbolima radi, koji su to simboli narušavali javni red i mir u koloni koju su predvodili HOS-ovci sa ustaškim simbolima na zastavama. Jer tako bi se građanima pomoglo u razlikovanju simbola: u komemorativne svrhe mogu ustaški simboli, u svim drugim prigodama - pa i na utakmicama reprezentacije - ne mogu. 

Ali sada smo otkrili da čak i u komemorativnim situacijama postoje simboli koji su nedopušteni i koji narušavaju javni red i mir. Više čak i od ZDS-a, "Jure i Bobana" i "mjerenja kukuruza".

Sigurno se i ovaj uhićeni 53-godišnjak sada osjeća blesavo.

Zajedno s hrvatskom javnošću.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • BROKRO 24.11.2023.

    a sto Policija nie zatvorila one koji su bacali vijence u dravu za cetnike koji su pobili Hrvate u svojim ognjistima , jeli to nesto mozda drugacije , tu ste se skupili kao kujice i niste nista pisali o tome!!

  • NEOPISIVO_2 23.11.2023.

    Konačno je nekome došlo iz dupeta u glavu. Jedino je ispravno kažnjavati one koji nose simbole neprijatelja koji je rušio Vukovar. U Vukovaru su Hrvate masovno ubijali 1945. godine "osloboditelji", a 1991. godine djeca i unuci istih tih "osloboditelja" koji su na uniformama nosili isti simbol crvenu zvijezdu petokraku.

  • Oksimoron_1 23.11.2023.

    Za nas neznalice; postoji li zakon koji izričito propisuje koje se znakovlje, koje pjesme te parole, ne smiju koristiti u Hrvatskoj na javnim mjestima i događanjima?

Komentiraj...
Vidi sve komentare