To je to što me zanima!

Nedoumice u Tel Avivu: Može li izraelska ekonomija izdržati dugoročne ratove sa susjedima?

Ako se pad kreditnog rejtinga nastavi, doći će do većih troškova zaduživanja. To će dovesti do rezova u javnom sektoru i većih poreza za obične građane
Vidi originalni članak

U usporedbi s porušenom Gazom, Izrael izgleda netaknuto ratom koji bijesni već godinu dana i u kojem je poginulo 
preko 42 tisuće Palestinaca i oko 1700 Izraelaca. 

No ispod površine se vide naznake stagnirajuće ekonomije. Da stvari budu gore po Izrael, sukob s Hezbollahom sve više počinje nalikovati na rat iscrpljenja koji neće završiti brzo kao rat iz 2006.

Dva sukoba u kojima je Izrael trenutno involviran stvaraju brigu oko dugotrajnih posljedica na izraelsku ekonomiju piše AP.

Ratovi protiv Hamasa i Hezbollaha su logično povećali ulaganje u vojsku. Izrael je prije sukoba, mjesečno izdvajao 1,8 milijardi dolara. Do kraja 2023. ta brojka je narasla na 4.7 milijardi dolara, izvijestio je Međunarodni institut za istraživanje mira u Stockholmu.

Sudeći po tablici koju je objavila Statista, izraelski vojni proračun za 2024. godinu iznosi 30 i pol milijardi dolara što ga čini 15.
vojnim proračunom na svijetu iza Poljske, a ispred Kanade.

Za usporedbu, vojni proračun izraelskog smrtnog neprijatelja Irana iznosi 17 milijardi dolara.

Procjenjuje se da Izrael troši 5,3 posto svog BDP-a na vojsku što nije puno ako se uzme u obzir da SAD troši manje od 4 posto a Ukrajina čak 37 posto svog BDP-a.

Samo tri mjeseca nakon rata s Hamasom, izraelska proizvodnja se smanjila za skoro šest posto što je bio veći pad proizvodnje od bilo koje druge članice OECD-a. 

Osim što troši na oružane snage, Izrael financira i desetine tisuća Židova koji su morali napustiti svoje domove uz pojas Gaze i na sjeveru od kuda prijeti Hezbollah.

Američka agencija za kreditni rejting, Moody's Ratings je 27. rujna snizila kreditni rejting izraelske vlade za dva stupnja.

Dodatan pritisak na ekonomiju je i mobilizacija rezervista. Njih 300 tisuća je trenutno na raspolaganju IDF-u za rat na dva fronta.
To je najveća mobilizacija rezervista u povijesti zemlje.

Problem je što su ti rezervisti ljudi iz nekih od najvitalnijih industrija kao što su: IT, medicina itd. 

Zbog učestalih raketnih napada Hamasa, Hezbollaha i Irana, letovi su često otkazani što utječe na turizam koji predstavlja 2,8 posto BDP-a i zapošljava 3,5 posto dostupne radne snage.

Osim turizma, građevinarstvo i poljoprivreda su pogođeni ratnim sukobima zato što te grane industrije uvelike ovise o 880 tisuća
Palestinaca koji u njima rade. Većina njih živi u Zapadnoj obali te im je od početka rata zabranjen ulaz u Izrael.

Svi ovi problemi ne znače da je Izrael upao u krizu. Zemlja ima diversificiranu jaku ekonomiju baziranu na IT sektor i farmaceutsku
industriju, s niskom nezaposlenošću. 

Osim jake ekonomije Izrael ima SAD iza sebe kao garanciju sigurnosti. Dvije zemlje su 1999. potpisale Memorandum o razumijevanju po kojem SAD mora Izraelu isplaćivati 2,67 milijardi dolara vojne pomoći godišnje.

IZ MINUTE U MINUTU Izraelski sigurnosni kabinet bez odluke o napadu na Iran! Stiglo jedno od najmoćnijih oružja...

No ako se pad kreditnog rejtinga nastavi, doći će do većih troškova zaduživanja. To će dovesti do rezova u javnom sektoru i većih poreza za obične građane.

 - Kako bi se financirala poslijeratna obnova, Vlada će možda morati donijeti novi proračun zbog kojeg će se morati povećati porezi - izjavio je ekonomist Zvi Eckstein.

Naravno, sve ovo nabrojano je apsolutno ništa u usporedbi s Gazom gdje 90 posto Palestinaca nema ni posao ni dom.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • joža koji vidi 21.10.2024.

    Poslat če plenki 250 miliona ne brinu se čifuti

  • Dobropobijeđujezlo 21.10.2024.

    Treba poravnat Izrael kao Gazu tek tad ce vecina stanovnistva u ovoj planeti bit zadovoljni

  • pajoo01 21.10.2024.

    Previše on to odugovlači. I normalno da mu ekonomija trpi. Poslije 7/10 gazu je trebao poravnati u tri dana, ne razvlačiti na više od godinu dana. Tri dana za gazu, deset dana za hezbolah, i onda iransku ekonomiju dovesti u kameno doba... Ovako su bradonje samo ojačali

Komentiraj...
Vidi sve komentare