To je to što me zanima!

Ministarstvo o mrtvom Jerku Piriću: 'Nema naznaka nasilja'; Obitelj: 'Bilo je niz primjedbi...'

Pirić se nalazio u zatvoru zbog osnovane sumnje da je zajedno sa 50-godišnjim Vladom Zolotom naručio ubojstvo 38-godišnjeg Karmelina Fistanića. Za ubojstvo iz 2019. se tereti Stjepan Ringwald (51)
Vidi originalni članak

U zatvor je pravovremeno pozvan mrtvozornik i nadležna policijska postaja radi poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti. Uzrok smrti u ovom trenutku nije poznat, međutim ističemo da nema naznaka nasilnoj smrti niti samoubojstva, a sve okolnosti navedenog slučaja se još uvijek utvrđuju, objasnili su za 24sata iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne informacije.

Riječ je o Jerku Piriću (38) koji je u utorak pronađen mrtav u svojoj ćeliji u šibenskom zatvoru. Smrt Pirića potvrdila nam je njegova odvjetnica Doris Košta.

Pirić se nalazio u zatvoru zbog osnovane sumnje da je zajedno sa 50-godišnjim Vladom Zolotom naručio ubojstvo 38-godišnjeg Karmelina Fistanića. Za ubojstvo iz 2019. se tereti Stjepan Ringwald (51).

- Vezano za postupak nakon smrti zatvorenika, ističemo da zatvor o smrti osobe lišene slobode bez odgode obavještava njegovu obitelj, sud upućivanja, sud koji je donio presudu u prvom stupnju, suca izvršenja I matičara na čijem se području nalazi zatvor. Posmrtni ostaci umrlog predaju se obitelji radi pokopa. Troškove pokopa snosi obitelj ili obveznik uzdržavanja - dodali su iz Ministarstva.

- Ako obitelj ili obveznik uzdržavanja odbije preuzeti posmrtne ostatke ili umrli nema obitelj ili obveznika uzdržavanja, umrli zatvorenik se pokapa na mjesnom groblju na trošak jedinice lokalne samouprave prema mjestu prebivališta zatvorenika, a ako zatvorenik nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, trošak snosi jedinica lokalne samouprave prema sjedištu kaznionice odnosno zatvora. Jedinica lokalne samouprave troškove pokopa može naknaditi iz ostavine umrlog zatvorenika ili obveznika uzdržavanja.

Ministarstvo nije moglo govoriti o liječenju zatvorenika jer su ti podaci tajni. 

- Ističemo da je pravo na zdravstvenu skrb zatvorenicima zajamčeno Zakonom o izvršavanju kazne zatvora. Zdravstvena skrb, sukladno procjenama medicinskog osoblja, pruža se unutar zatvorskog sustava i u ustanovama javnog zdravstva - objasnili su.

DRAMA U ŠIBENIKU U ćeliji šibenskog zatvora našli mrtvog Jerka Pirića. Čekao novu presudu za naručeno ubojstvo

O cijelom slučaju oglasila se i zastupnica pokojnog Jerga Pirića. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Shvaćamo zainteresiranost javnosti u ovom trenutku. Ono što znamo je činjenica da je 12. kolovoza 2024.g. u večernjim satima u istražnom zatvoru u Šibeniku preminuo Jerko Pirić, a koji uzrok smrti je zasad nepoznat. Točno je da smo za vrijeme njegova boravka u istražnom zatvoru u Šibeniku, te u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, imali čitav niz primjedbi na prisilno liječenje i način pružanja zdravstvene zaštite Jerku Piriću, ali nitko nije reagirao, a što je u konačnici i rezultiralo smrću.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku naložilo je provođenje obdukcije, a mi smo podneskom zatražili i čitav niz drugih istražnih radnji, posebice pribavu zdravstvenih kartona, obavljanje informativnih razgovora, i dr. Postoje određene sumnje što bi mogao biti uzrok smrti.

Nadamo se da će se obdukcija obaviti na pošten način i po pravilima struke."

Idi na 24sata

Komentari 8

  • ALLinONE!!! 13.08.2024.

    Tko kaže da zatvorski sustav ne funkcionira, koliko vidimo jako dobro funkcionira, ja tu ne bih ništa mijenjao

  • vilim1234 13.08.2024.

    Za vrijeme korone te je i slucajni prolaznik mogao traziti zdravstveni karton a sad odjednom su takvi podaci najstroža tajna

  • Old Kresoje 13.08.2024.

    Nikakva šteta

Komentiraj...
Vidi sve komentare