To je to što me zanima!

Milanović o otkazivanju vojne vježbe: To mora biti po planu, a ne na štetu građana i turizma!

''Nejasni su razlozi zbog kojih je MORH želio vojnu vježbu HRM-a održati 1. kolovoza, dakle u jeku turističke sezone, umjesto početkom listopada'', navode iz Ureda predsjednika
Vidi originalni članak

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović bez objašnjenja je zabranio održavanje vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice i Kopnene vojske. Vježba je to koja se inače održava u rujnu, ali je sada bila pomaknuta na kraj srpnja prije proslave Oluje.

Iz Ureda predsjednika sada su se oglasili priopćenjem i objasnili zašto je predsjednik donio ovakvu odluku. Priopćenje prenosimo u cijelosti u nastavku.

- Predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović obaviješten je u ponedjeljak, 29. srpnja, da MORH traži žurno održavanje jednodnevne vojne vježbe - situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice - južno od Dubrovnika i to već 1. kolovoza umjesto u listopadu za kada je od ranije planirana vježba HARPUN, glavni obučni trodnevni događaj Hrvatske ratne mornarice.

IZNENADNA ODLUKA Sve je bilo spremno za vojnu vježbu, a onda je Milanović izdao zapovijed: Otkažite sve!

Nejasni su razlozi zbog kojih je MORH želio vojnu vježbu HRM-a održati 1. kolovoza, dakle u jeku turističke sezone, umjesto početkom listopada kada je planirano održavanje glavnog obučnog događaja Hrvatske ratne mornarice u trajanju od tri dana. Pogotovo je nejasno stoga što se u turističkoj sezoni, tijekom srpnja i kolovoza, već 25 godina ne provode veće vojne aktivnosti na moru i u priobalju, kao ni kretanje vojnih kolona ključnim prometnicama.

Čim je obaviješten o planu hitnog održavanja situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice 1. kolovoza, a nakon konzultacija s načelnikom Glavnog stožera OSRH, predsjednik Milanović odlučio je kako će se trodnevna vježba HARPUN održati prema već donesenom godišnjem planu, u okviru odobrenih financijskih sredstava, u predviđenom terminu početkom listopada u vodama srednjeg Jadrana.

Vojne vježbe moraju se održavati i Predsjednik Republike će u okviru svojih ovlasti osigurati nesmetano i redovito održavanje vojnih vježbi, ali one moraju biti uredno planirane i pripremljene, a ne ishitrene i na štetu hrvatskih građana i gospodarstva, u ovom slučaju hrvatskog turizma - poručili su iz Ureda predsjednika.

Idi na 24sata

Komentari 111

  • zrno soli u glavi 31.07.2024.

    Nema veze mornari, samo zapamtite kad Zoka opet bude htio brodom u Albaniju kod svog frenda

  • TVP 31.07.2024.

    Razumna, kulturna i više nego civilizirana odluka predsjednika.

  • pošteni_hrvat 31.07.2024.

    Da je pustio eksibicije zločinaćke organizacije Ptedsjednik RH, g. Milanović, od ZO i mafije bio bi optužen za podbačaj turističke sezone, koja je ionako slabija zbog odluka zločikačke organizacije oko cijena usluga, hrane, goriva, cestarina...

Komentiraj...
Vidi sve komentare