To je to što me zanima!

Meloni tvrdi: Kontroverza o pobačaju je potpuno izmišljena

Talijanska premijerka Giorgia Meloni pozdravila je postignuća samita G7 zemalja kojemu je bila domaćin te je odbacila izvješća o prijeporu o pravima na abortus kao izmišljena
Vidi originalni članak

Meloni se obratila na kraju samita koji je trajao od 13. do 15. lipnja na jugu Italije te je bio usredotočen na dogovor o davanju dodatnog zajma od 50 milijardi dolara Ukrajini, kao i na odlučno upozorenje Kini o potrebi za poštenim nadmetanjem u poslovanju. Meloni, koja predvodi desničarsku koaliciju, zanijekala je da je oslabila predanost G7 zemalja pravu na pobačaj ili podršku LGBTQ zajednici,  što je bilo istaknuto u završnom priopćenju prošlogodišnjjeg G7 samita u Japanu. Rekla je da nije bilo nazadovanja po oba ta pitanja i da prethodni stav koji je G7 usvojio nije trebalo ponavljati od riječi do riječi.

"Iskreno vjerujem da je kontroverza potpuno izmišljena", rekla je na konferenciji za medije kad je upitana o pitanjima pobačaja i razlikama po tom pitanju s drugim G7 zemljama.

"To je ustvari kontroverza koja se nije dogodila na samitu, nije igrala ulogu u našim raspravama isključivo iz razloga jer nije bilo razloga za raspravu", dodala je.

SAMIT G7 Meloni: Putinovi prijedlozi o miru u Ukrajini su propaganda

Talijanska premijerka također je izrazila ponos zbog povijesnog pojavljivanja pape Franje na samitu G7 zemalja, koji je u petak govorio o rizicima i prednostima umjetne inteligencije.

Meloni je bila iznimka među čelnicima G7 zemalja po uspjehu na izborima za Europski parlament prošlog vikenda, dok se svi njezini muški kolege bore s unutrašnjim političkim pritiscima u svojim zemljama.

"Mislim da možemo reći, bez straha od kontradikcije, da je to bio uspjeh", rekla je o samitu, koji je održan u luksuznom hotelu u južnoj talijanskog regiji Apuliji.

Primila je tople riječi hvale od britanskog premijera Rishija Sunaka. "Giorgia je fantastična i zaslužuje ogromnu pohvalu zbog iznimno uspješnog G7 samita", rekao je novinarima u petak.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare