Okruglih 20 funta stoji butelja graševine u prodavaonici Taste Croatia na londonskoj tržnici Borough.
Može se birati ona od Iločkih podruma ili Kutjeva.
To je više od 160 kuna, a u Hrvatskoj su te butelje otprilike triput jeftinije i stoje 55, odnosno 50 kuna. Četiri funte skuplja je butelja Badelova Plavca. Kod nas je jeftiniji od 40 kuna pa je razlika u cijeni čak četiri puta. A u Londonu se najbolje prodaje najskuplje naše vino.
- To je Dingač vinarije Saints Hills s Pelješca. Cijena mu je 35 funta i rasprodali smo ga. Čekamo novu pošiljku - priča simpatična, ali sramežljiva Dubrovčanka Dajana, koja je u London došla kod dečka i zaposlila se u hrvatskoj prodavaonici.
Na tržnici se može i jesti
Taj Dingač kod nas stoji oko 250 kuna pa je na Borough marketu samo 40-ak kuna skuplji. A prodaje Dajana i druge hrvatske specijalitete. Odličan je izbor maslinova ulja višestruko nagrađivanih istarskih proizvođača Chiavalon i Belić. Chiavalonove bočice od 0,25 litara stoje 12,50 funta, a Belićeve 12. Tvrtka Stella Croatica prodaje i ekstradjevičansko maslinovo ulje s narančinim sokom, a u ponudi su i međimursko bučino ulje (70 kuna, 2,5 decilitara) te ocat od smokve s tartufima ili bez njih, kao i suhe smokve te smokvenjak tvrtke Kali. Ima i tartufata te sličnih proizvoda tvrtke Zigante tartufi od tog cijenjenog gomolja, sireva Gligora, džemova, medova, suhoga mesa od slavonske divljači te tri i četiri godine odležanog dalmatinskog pršuta.
Iz okolice Šibenika je, reklamiraju ga tvrdnjom da ga poslužuje restoran Pellegrini iz “Shebenik”, koji ima Michelinovu zvjezdicu, a 100 grama “trogodišnjaka” je 70 kuna. Slične kioske, Borough market je u stvari golemi hangar, imaju Francuzi sa sirevima, Talijani s maslinovim uljima i proizvođači specijaliteta iz brojnih drugih zemalja. Osim što prodaju namirnice, mnogi od njih nude i pripremljene zalogaje ili čak obroke pa su redovi višemetarski. Svježe kamenice, na primjer, prodaju po pristojnih funtu i pol, oko 13 kuna. Mesnice, čija je ponuda takva da bi i onaj tko nije gladan sve pojeo sirovo ili barem kušao, nude i zdjelicu gulaša.
Češnjak prodaju na komade, po pet kuna, kao i artičoke (15 kuna) te breskve (tri komada 17 kuna). Inače je voće jako skupo. Kilogram lubenice je 15 kuna, trešanja čak 150, a kumkvata 240 kuna. Ne treba kupovati puno. Nude tri komada različitog manjeg voća za funtu.
Privatizacija je zabranjena
Borough market nije ni državna ili gradska, a ni privatna tržnica, nego svojevrsna zadruga proizvođača, trgovaca i ugostitelja koji na njemu rade te gradske četvrti. Imaju profesionalnu upravu koja brine o poslovanju, a u statutu im piše da se ne smiju privatizirati. Prvi put se spominju u dokumentu iz 1276., iako neki tvrde da postoje još od 1014. godine.
To je tržnica, ali i turistička atrakcija nedaleko od London Bridgea, koju petkom i subotom posjećuje toliko domaćih ljudi i turista da sjede na pločnicima oko nje ako ne žele stajati kako bi nešto pojeli ili popili.
Kilogram mesa stoji i 370 kuna
Kilogram junećih rebara na Borough marketu stoji 110 kuna, a kod nas je u trgovačkim lancima 40. Najjeftiniji komadi čistog goveđeg mesa su oko 100 kuna, komadi za pečenja oko 125, masniji i tvrđi steakovi s potrbušine oko 180, a kilogram T-bone odreska stoji čak 375 kuna.
Nema što nema od hrane iz mora
Senzacionalna je ponuda svježe ribe i plodova mora, ali neke cijene su i za Engleze visoke. Kilogram skuše je 70 kuna, velike kozice su 340, filet grdobine 300, odresci lososa 180, a tune 320 kuna... Noge i krakovi rakova su 160 i 125 kuna, cipal 85, a hobotnica iz Mediterana stoji 150 kuna.
Vrganji su 570, a lisičarke 350 kuna
Raj za ljubitelje gljiva, tako bi se mogao nazvati londonski Borough market, a cijena se, kaže prodavač, mijenja svaki dan, ovisi o ponudi. Šampinjona ima bijelih, smeđih i ‘smeđijih’, različitih veličina, a kilogram je od 35 kuna. Veliki vrganji su 570, a lisičarke 350 kuna po kilogramu.