To je to što me zanima!

Kaos u Srbiji: Bolnice pretrpane pacijentima s infarktom, mladi su na udaru. Otkrili su i razlog

Istaknuo je da se svi trenutno liječe, iako su jedinice prenatrpane, a upozorio je da su trenutno najugroženiji kronični bolesnici
Vidi originalni članak

Koronarne jedinice diljem Srbije prenatrpane su, a broj pregleda i pacijenata sa srčanim udarom povećao za 20 posto, otkrio je kardiolog Predrag Mitrović, javlja Blic.rs. Kao dva najbitnija razloga za pogoršanje stanja kardiovaskularnih bolesnika istaknuo je promjenu vremena i pojavu akutnih koronarnih sindroma, odnosno srčanih udara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Mnogi kronični bolesnici su tijekom ljeta smanjili dozu terapije koju koriste. Kada se vrate na staru dozu, dolazi do problema, pogotovo ako treba hospitalizacija. Ono o čemu mi stalno pričamo je promjena vremena, taj prijelaz iz toplog u hladno kad se sužavaju krvne žile i može doći do infarkta - rekao je liječnik.

KAKO SI POMOĆI DO HITNE Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Istaknuo je da se svi trenutno liječe, iako su jedinice prenatrpane, a upozorio je da su trenutno najugroženiji kronični bolesnici.

- Svaki poremećaj u terapiji i vremenu najviše pogađa njih. Isto se događa svugdje u Srbiji, imamo povećanu hipertenziju i srčane udare - govori Mitrović za Blic.

Poremećaje srčanog ritma i hipertenziju mogu doživjeti i oni mlađi u dobi od 40 do 50 godina, a podsjetio je na najbitnije simptome.

LIJEČNIKE ZANIMA - ZAŠTO? Znakovi upozorenja na infarkt mogu postojati tjednima, ali napadi mogu biti i iznenadni

Kod povišenog krvnog tlaka, ne smiju se zanemariti glavobolje, nesvjestica i osjećaj pritiska u glavi. Kad je u pitanju srce, osjeća se bol u prsima koja se širi u lijevu ruku, kao i bol u vratu, čeljusti i leđima.

Ključ zdravog srca je prevencija i poznavanje vlastitog tijela, a što za kardiovaskularno zdravlje možete napraviti već danas, pročitajte u specijalu Zavoli svoje srce!

Idi na 24sata

Komentari 6

  • unkow 04.10.2024.

    da li se zna jesu li cijepljeni?

  • Nickkobalt_X 04.10.2024.

    dobar pokušaj

  • moja bakica nonica 04.10.2024.

    Ona mlada studentkinja u Beogradu je rekla da ljudi u Srbiji zbog Vučica žive u kolektivnom ludilu i da su konstantno u depresiji

Komentiraj...
Vidi sve komentare