U ponedjeljak počinje treća faza popuštanja epidemioloških mjera, među kojima je i otvaranje kafića i restorana. Iako je Stožer prvotno najavio kako će moći raditi samo oni objekti koji imaju terasu, u četvrtak je ipak donesena odluka kako će to moći svi objekti - naravno uz pridržavanje pravila.
POGLEDAJTE VIDEO: Nove mjere kod stomatologa
Tako između svakog stola mora biti minimalno 1,5 metar razmaka, na stolu nema jelovnika niti papirnatih novina, a konobari će nakon svakog gosta morati dezinficirati stol i ruke. Bez obzira na takve mjere, brojni ugostitelji pohrlili su se ovaj vikend pripremiti za nadolazeći tjedan. Kažu nam kako će promet sigurno biti manji, ali je i to bolje nego biti zatvoren gotovo dva mjeseca.
Jedan od njih je i Robert Čović, voditelj puba Mali Medo u zagrebačkoj Tkalči.
- Bilo je izazovno ova dva mjeseca. Imamo nekoliko svojih lokacija i pivovare, ukupno skoro 100 zaposlenih ljudi. Uspjeli smo organizirati dostavu i online naručivanje piva pa smo tako nekako prelomili period. Ipak, upitno je što nas dalje čeka, ali ostajemo pozitivni - kaže.
Jučer su mjerili cijelu terasu te stolove postavili na udaljenostima od 1,5 metar.
- Svaki stol i stolice označili smo bojom na podu, kako bi se točno znalo gdje stoje i da se ne pomiču. Do kraja dana to ćemo napraviti i unutar lokala, a sav višak stolova maknuti da ne smeta. Nadamo se da ćemo preostale moći napuniti gostima - kaže.
Za sve svoje radnike nabavio je svu pripadajuću zaštitnu opremu - zaštitne rukavice, maskice i antiseptike.
- Spremni smo raditi prema svim epidemiološkim standardima. Brinem se jedino kod toga što mi ne prodajemo samo piće i hranu, već cijelo iskustvo. Tu gostoljubivost, osmijeh, šalu s gostima. Kad se sve to sakrije iza maski, nije više isto - objašnjava.
Kvartovski kafići će najbolje proći
Udruga ugostitelja izračunala je da će promet na razini Hrvatske generalno pasti za 20 posto. No taj pad neće biti jednak kod svih.
- Kvartovski kafići bolje će proći jer imaju stalne mušterije. Mi koji smo u centru i većinu prihoda imamo od turista, lošije ćemo proći jer turista nema. Centar je uz to oštećen od potresa i tramvaji ne voze u sam centar pa će automatski biti manje ljudi - objašnjava nam Goran Maras, voditelj Cocktail bara Confusion koji je u protekla dva mjeseca ostao bez radnika.
- Prije korone imali smo 24 radnika, sada ih imamo 16. Imamo terasu, podrum i dva kata i sve će raditi od ponedjeljka. Mi ćemo otvoriti cijeli prostor, ali pitanje je hoćemo li to moći popuniti. Zaista se nadam da nećemo morati otpuštati radnike - kaže.
I oni su jučer sve mjerili kako bi stolove postavili na točnim udaljenostima, a sve radnike educirali o novim pravilima.
- Sve smo nekoliko puta izmjerili kako bi točno postavili stolove i stolice. Imali smo sastanak sa svim radnicima i uputili ih u nove načine rada. Ovo je nova situacija za sve nas - i ugostitelje i goste, nešto s čim se prije nismo susreli. Mi ćemo se pridržavati svega, ali se zaista nadam da inspekcija neće cjepidlačiti i dati nam kazne za neke banalnosti. I ovako nas se većina pita kako ćemo dalje. Zaista se nadam da ćemo moći normalno raditi - kaže.
To mišljenje dijeli i vlasnik caffe bara Argentina, Nikola Brajković.
- Otvorit ćemo u ponedjeljak i veselimo se tome jer moramo početi živjeti. Napravili smo sve pripreme sukladno preporuci stožera. Sada čekamo vidjeti jesu li se promijenile navike ljudi, je li ih strah odlaziti u kafiće. U svakom slučaju ćemo pokušati i nadamo se svemu najboljem - kaže.
I oni su izmjerili distancu između stolova te postavili ih prema preporukama. Jedino ih brine pomicanje stolova mušterija.
- Naši gosti znaju doći, pomaknuti stol ako bi sjedili malo više prema suncu ili ako ih dođe više spoje stolove da mogu zajedno sjediti. Sada toga neće biti pa se nadam da će nas razumjeti kada ih zamolimo. Dosad smo uvijek imali odličan odnos s našim gostima, nadam se da ćemo ga imati i dalje te da ćemo se međusobno razumjeti u ovoj situaciji koja je nova za sve - priča nam sugovornik.
I on se nada kako će državne inspekcije imati sluha za prilagodbu na novu situaciju.
- Nadam se da nam neće dolaziti tražiti ‘dlaku u jajetu’ pogotovo prvi tjedan. Naravno, neka inzistiraju da svatko poštuje sve propisane mjere, ali ako je primjerice došla jedna majka s djetetom s kolicima i pomaknula je jedan stolac više lijevo ili više desno, da ne pravi probleme niti tom gostu ni nama. Ako dođe do tih sitnih propusta, apeliram da nam daju upozorenje, a ne odmah kaznu - kaže vlasnik kafića koji je u protekla dva mjeseca pretrpio gubitke.
- Mi nismo nikakvi razbojnici niti prevaranti, nego ljudi koji se jako krvavo bore za svoju koricu kruha. Mi smo oni koji pune državni proračun i zaista nam uz sve što smo prošli zadnja dva mjeseca ne treba još postavljanja nogu - zaključuje.