To je to što me zanima!

Inflacija u SAD-u je u lipnju premašila devet posto

Inflacija u SAD-u porasla je u lipnju na 9,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u proteklih 40 i pol godina, potaknuta rastom cijena motornih goriva i hrane, pokazalo je u srijedu izvješće ministarstva rada
Vidi originalni članak

Indeks potrošačkih cijena porastao je u lipnju 1,3 posto u odnosu na svibanj kada je uvećan 1,0 posto, izvijestilo je ministarstvo.

U 12 mjeseci zaključno s lipnjem cijene su porasle 9,1 posto, najsnažnije od 12-mjesečnog razdoblja zaključno sa studenim 1981. godine. U 12 mjeseci zaključno sa svibnjem uvećane su 8,6 posto.

BRIFING HNB-A Vujčić o financijskoj stabilnosti i uvođenju eura: Inflacija bi se ove godine mogla još ubrzati...

Indeks koji prati cijene energije porastao je u tom razdoblju 41,6 posto, najsnažnije od 12-mjesečnog razdoblja zaključno s travnjem 1980. godine. Hrana je poskupjela 10,4 posto, najviše od 12-mjesečnog razdoblja zaključno s veljačom 1981. godine.

Energija je u lipnju poskupjela 7,5 posto u odnosu na svibanj, odražavajući 11,0-postotni rast cijena motornih goriva i 8,2-postotni rast cijena plina za kućanstva.

Poskupjelo je i brašno, za 5,3 posto u odnosu na svibanj. U takvim su uvjetima obroci u školama i kantinama poskupjeli čak 24,2 posto.

Kada se isključe hrana i energija, cijene su u lipnju bile više za 0,7 posto nego u svibnju kada su uvećane 0,6 posto.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem uvećane su 5,9 posto.

RASLE CIJENE HRANE Statistički ured: Inflacija je u Njemačkoj popustila u lipnju

Potrošačke cijene porasle su širom svijeta još prošle godine, potaknute poremećajima u nabavnim lancima i poticajima kojima su vlade nastojale ublažiti posljedice pandemije covida 19.

U ovoj godini njihov je rast dodatno ubrzao zbog poskupljenja hrane i goriva, koje su potaknuli rat u Ukrajini i zapadne sankcije na ruske energente.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Piver 13.07.2022.

    za sve je kriv biden a ne putin.... cijena goriva od kako je on na vlasti od izbora do studenog 2021 je skocila 66% a stalno optužuje putina za rast cijena benzina. Unistio i unistava industriju nafte na domacem trzistu i prodaje federalne naftne rezerve kinezima koji su povjesno protiv SADa umjesto da tu naftu pusti na domace trziste i smanji cjenu.

  • petarpan242 13.07.2022.

    konkretno ja neznam izračunati postotak inflacije.ali. ako se ekonomija svake zemlje bazira na cijeni energenata, odnosno gorivo, koje je u posljednjih 6 mjeseci poskupjelo 70% i sva događanja na tržištu prate-odnosno sve poskupljuje zahvaljujući nafti. -onda kod nas nije u igri 9% već 70 i više %

  • DinoAKA ljubiša 13.07.2022.

    Jer imaju malo beskućnika jel, sad još i ovo. L.A. izgleda ko zona živih mrtvaca jbt, a di je tek Philadephia itd.

Komentiraj...
Vidi sve komentare