To je to što me zanima!

IDS: Borba protiv korupcije ne može biti farsa u režiji onih koji su za nju zapravo odgovorni

IDS u priopćenju ponavlja svoje stajalište da se time što je Ivan Turudić na čelu DORH-a "dodatno narušava povjerenje građana u temeljne institucije pravosuđa"
Vidi originalni članak

Iz IDS-a su u srijedu priopćili vezano za današnju saborsku rasprave o izvješću glavnog državnog odvjetnika o radu DORH-a za 2023., kako 'borba protiv korupcije ne može biti farsa u režiji onih koji su za nju odgovorni' i da hrvatski građani zaslužuju neovisno i nepristrano pravosuđe.

IDS-ova oba saborska zastupnika danas nisu prisutna na sjednici Hrvatskog sabora gdje glavni državni odvjetnik Ivan Turudić podnosi izvješće o radu državnih odvjetništava RH u 2023. pa su na tu temu objavili priopćenje. 

Naglasivši kako u borbi protiv korupcije DORH predstavlja važnu instituciju, kao i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić koji mu je na čelu, u IDS-u kažu kako bi 'upravo oni trebali biti predvodnici u borbi protiv korupcije, a ne predmet špekulacija o istoj'.

O RADU U 2023. GODINI Odbor za pravosuđe primio je na znanje izvješće glavnog državnog odvjetnika Turudića

"Lex AP, curenje informacija iz istraga, nepoštivanje saborskih institucija, pokretanje tužbi protiv novinara, uz najduži štrajk službenika u novijoj hrvatskoj povijesti, samo je dio problema u hrvatskom pravosuđu kojeg je DORH važan dio", navodi IDS.

Dodaju kako prema indeksu percepcije korupcije Hrvatska već deset godina stagnira, bez pomaka na bolje. 

Prema tim podacima, kažu iz IDS-a, otpornost hrvatskog pravosuđa na korupciju ostaje nepromijenjena, dok druge članice EU napreduju.

IDS u priopćenju ponavlja svoje stajalište da se time što je Ivan Turudić na čelu DORH-a "dodatno narušava povjerenje građana u temeljne institucije pravosuđa".

STIGAO NOVI ZAKON Habijan: Lobiranje je uobičajena praksa, nije isto što i korupcija

Podsjećaju kako je bivši ministar pravosuđa Ivan Malenica 2021. rekao da je početna točka promjena u pravosuđu vraćanje povjerenja građana u pravosudni sustav.

"Postavljanjem Turudića za glavnog državnog odvjetnika, koji već godinama nosi teret ozbiljnih sumnji u svoju objektivnost i nepristranost", tvrde u IDS-u, "Vlada je učinila upravo suprotno". 

Dodaju da se Zakonima moraju osnažiti antikorupcijske norme, dok institucijama treba ponuditi ljude koji svojim radom, osobnim i profesionalnim integritetom te odlukama mogu osnažiti povjerenje građana.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare