To je to što me zanima!

Plenković o Milanoviću: Teško poraženi kršitelj Ustava okreće pilu naopako i vrši pritisak!

Novinari su HDZ-ovce uoči sjednice pitali oko imenovanja Milorada Pupovca na čelo saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a svi su poručili da oko toga neće biti problema
Vidi originalni članak

HDZ tradicionalno ponedjeljkom održava sjednicu šireg Predsjedništva stranke. Nakon sastanka predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković obraća se medijima.

Uoči početka sjednice novinari su pitali HDZ-ove o imenovanju Milorada Pupovca na čelo saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina oko čega se lome koplja s Domovinskim pokretom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Rješit će se situacija sigurno, neće zbog jednog Odbora sad doći do neke krize u vladajučoj koaliciji. Nikad zbog nijednog Odbora nije na svijetu pala nijedna Vlada tako da ćemo se mi sasvim sigurno dogovoriti - uvjeravao je novinare šef Sabora Gordan Jandroković.

- Ne čekamo da prođu europski izbori nego je sad jednostavno stanka i fokus je prebačen na europske izbore. Dogovorit ćemo se - dodao je Jandroković.

- U narednih dva tjedna će se to usaglasiti, ne vidim tu nikakav problem - kazao je kratko potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA Kako Miloradu Pupovcu dati čelnu funkciju, a da se nitko ne naljuti? Evo što je HDZ smislio

Danas je na dužnost šefa DORH-a stupio Ivan Turudić.

- Očekujemo od gospodina Turudića da napravi sve ono što je nužno kao šefa DORH-a - kazao je kratko Jandroković.

Nakon završetka sjednice predsjedništva medijima se obratio premijer Andrej Plenkocić.

PRATITE UŽIVO:

Na početku je Plenković pozvao građane da se u što većem broju odazovu europskim izborima.

- Želimo da HDZ s 12 kandidatkinja i kandidata koji, po našem uvjerenju, najkompetentniji kada ih uspoređujemo s drugim listama. Tu je čak šestero ljudi koji su izabrani u Hrvatski sabor, četvero aktualnih zastupnika, četvero bivših, premijer, to jest ja, potpredsjednica EK-a... Jedan kompetentan tim ljudi. Moći će na najbolji način artikulirati naše ambicije i ciljeve - rekao je Plenković.

- Europski parlament ima više od 700 zastupnika, Hrvatska šalje samo 12. Tih 12 moraju biti kompetentni, a ne oni koji odu gore pa se pet godina ne javljaju - dodao je.

KOMENTIRAO I PUPOVCA Andrej Plenković oduševljen: Parlamentarna većina odlično funkcionira, bez ikakvih trzavica

- Razgovarali smo danas o brojnim gospodarskim podacima koji su ohrabrujući. Rasla je prosječna plaća. Minimalna plaća je porasla za 103 posto, rasle su i mirovine. Ne stoji teza da je inflacija pojela rast plaća - kazao je Plenković.

- Hrvatska danas ima milijun i 720 tisuća osiguranika dakle toliko je zaposlenih. Imamo samo 89 tisuća nezaposlenih - dodao je Plenković.

- Danas je krenulo novo izdanje trezorskih zapisa. Već je danas uplaćeno trezorskih zapisa u iznosu od 70 milijuna eura prema prvim podacima - objavio je Plenković.

Osvrnuo se na najnovije ankete prema kojima je HDZ na 30,5 posto, što je nazvao "itekako ohrabrujućim".

- Želimo da se takav rejting odrazi na europskim izborima - istaknuo je.

GDJE SU PUKOTINE? Pet točaka iskušenja koalicije: 'Ultimatumi ne prolaze, HDZ ima ključne načine kontrole'

Plenković je komentirao i projicirani gospodarski rast Hrvatske u odnosu na ostale članice EU-a.

- S ovakvom dinamikom gospodarskog rasta za četiri godine doći ćemo na prosjek između 80 i 82 posto - rekao je Plenković.

Na sjednici Predsjedništva bilo je riječi i o sutrašnjem obilježavanju 25. obljetnice smrti ratnog ministar obrane Gojka Šuška, te brojnim aktualnostima proteklih dana, izvijestio je.

Novinari su ga pitali oko imenovanja Pupovca u Odbor za manjine.

- Sredinom tjedna nakon 9. lipnja to će se pitanje riješiti - kazao je kratko premijer.

- Naći će se rješenje - odlučan je Plenković.

Komentirao je i stupanje Turudića na dužnost.

NOVI ŠEF DORH-A Turudić: 'Agrokor je prioritet, a iz slučaja Rimac sam već izuzet. Mamić? Ma predaleko ste otišli'

- Očekujemo da tu dužnost obavlja profesionalno i u skladu sa zakonom - poručio je Plenković.

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je poručio kako je Hrvatska izgubila još jednu neovisnu instituciju stupanjem Turudića na mjesto šefa DORH-a.

- To je sad već puno zanimljivije od ovoga što je bilo na Turudićevoj presici. Dakle, vidite kako teško poraženi kršitelj Ustava nastavlja sa svojim pritiskom na pravosudne institucije, ovaj put na DORH. Osoba koja je, dok je bila predsjednik Vlade, dobivala na uvid neka operativna izvješća obavještajaca SOA-e. Ja to recimo nisam nikad vidio u osam godina niti bi po bilo kakvom propisu trebao doći u posjed toga. Izgleda da je ona teza o tome da mu je nekadašnji šef SOA-e služio kao neki poseban informator o tome što SOA radi istinita. A to nije normalno niti je zakonito. Drugo, on je očito i sam govorio da je znao što radi policija kada je riječ o pojedinim istragama i kaznenim postupcima, a ni to ne smije znati. Što znači da je imao svoju šapu na policiji. Onda smo očito sad došli u situaciju gdje on sad radi pritisak na DORH jer želi se vljda sjetiti sad kako je to bilo u njegovo vrijeme kada je on, očito, kontrolirao glavnog državnog odvjetnika. Ovakva vrsta pritiska odmah prvi dan od strane nekoga tko obnaša formalno dužnost predsjednika Republike je skandalozna. Cijela ta politička akcija Milanovića i njegove teško poražene sljedbe koju nerijetko čine duboko korumpirani ljudi...Ovo se može činiti kao jedino preventivni pritisak i signal DORH-u da se otprilike drži nekih okvira daq ne bi išao puno daleko. Krajnje nedopustivo, za svaku osudu bilo koga u javnom i političkom komentatorskom prostoru od političkih stranaka pa nadalje. Ja to osuđujem, smatram da je to apsolutno neprihvatljivo, cijelo ovo kršenje Ustava, a onda su mu se u tome naravno pridružili i SDP-ovci koji su ga primili na glavni odbor stranke jer da nisu ne bi on mogao tamo doći. Iz njegovog kuta to nisu bili izbori za Hrvatski sabor niti za to tko će biti Vlada i premijer. Iz njegovog kuta to su bili izbori tko će doći na čelo DORH-a, a njemu je očito stalo da ne dođe netko na koga možda on nema nikakav utjecaj. To je bit. Ovo je jedna klasična pila naopako - kazao je Plenković.

OBRUŠIO SE NA ŠEFA DORH-A Milanović o Turudiću u DORH-u: Hrvatska je danas ostala bez još jedne neovisne institucije

Komentirao je curenje informacija o registriranim vozilima.

- Naravno da me zabrinajva ta situacija, ministar Božinović se time bavi - kazao je kratko Plenković.

Idi na 24sata

Komentari 146

  • volim život 28.05.2024.

    U Srbiji je Vučić na svim razinama po novinama tako u hr. Plenković .

  • evoga 28.05.2024.

    Ahhhaaahhahha teleeetabisssiii di steeee. Di su reke pravde, di suuu? Aahghhahagha. Di je treca republika? Ahhhaahahahhaha ovo se vise ne moze ni u crticu opisati.

  • mislim 27.05.2024.

    Umjesto KPJU zove seHDZ isto vladaju

Komentiraj...
Vidi sve komentare