To je to što me zanima!

Hamas inzistira na trajnom prekidu vatre: 'Izraelske snage moraju se skroz povući iz Gaze'

U petak je američki predsjednik Joe Biden neočekivano predstavio pojedinosti nacrta sporazuma o okončanju rata u tri faze, koji počinje s potpunim i neometanim prekidom vatre u trajanju od šest tjedana
Vidi originalni članak

Palestinski islamistički pokret Hamas kaže da ostaje pri svojim zahtjevima i da će pristati na dogovor o okončanju rata u Gazi samo ako to uključuje trajni prekid vatre. 

Usto bi se izraelska vojska morala u potpunosti povući iz Pojasa Gaze, istaknuo je predstavnik islamističke organizacije na konferenciji za novinare održanoj u glavnome gradu Libanona Bejrutu. Ne složi li se izraelska strana s ovim točkama dogovor se neće moći realizirati.

Hamas čeka odgovor Izraelaca. Predstavnici Hamasa već su nekoliko puta u prošlosti iznosili slične zahtjeve.

U petak je američki predsjednik Joe Biden neočekivano predstavio pojedinosti nacrta sporazuma o okončanju rata u tri faze, koji počinje s potpunim i neometanim prekidom vatre u trajanju od šest tjedana.

NOVI SPORAZUM NA POMOLU SAD čeka odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre

U tom bi razdoblju bila oslobođena određena grupa talaca, a zauzvrat bi se oslobodili Palestinci zatočeni u Izraelu. U sljedećoj bi fazi borbe trebale biti trajno prekinute, a i preostali bi taoci bili oslobođeni.

U završnoj bi fazi, prema predloženom nacrtu trebala započeti obnova Pojasa Gaze.

Šef egipatske obavještajne službe Abas Kamel u srijedu je otputovao u Katar na razgovore o posredovanju.

Prema egipatskim informacijama očekuje se da će se sastati s katarskim premijerom i ministrom vanjskih poslova Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i šefom američke vanjske obavještajne službe CIA-e, Williamom Burnsom.

Katar, SAD i Egipat već mjesecima neizravno posreduju između Izraela i Hamasa nastojeći postići dogovor o prekidu vatre i o razmjeni talaca za palestinske zarobljenike.

Idi na 24sata

Komentari 79

  • trump facker 05.06.2024.

    Kad su napali kibuce okolo i sve živo ubili silovali,ovi u gazi su se veselili i cerekali.5 minuta slave,sad su dobili milo za drago, i kmeće.

  • 05.06.2024.

    Izraelci su u ovih nekoliko mjeseci poubijali oko 2.5% civilnog stanovništva Gaze! Jeste vi svjesni koliko je to enormno puno?!

  • Izraelnevalja 05.06.2024.

    Nažalost, teroristi nemaju namjeru povući se

Komentiraj...
Vidi sve komentare