To je to što me zanima!

Da se smrzneš: 'Zbog ukrajinske ofenzive na Rusiju cijene plina mogle bi skočiti za 17 posto'

Ukrajinske snage ovog su tjedna prešle u rusku regiju Kursk, uz nepotvrđena izvješća da su zauzele postrojenje za kompresiju plina Sudža
Vidi originalni članak

Rano zaustavljanje tranzitnih isporuka plina preko Ukrajine, u svjetlu upada ukrajinskih trupa ovog tjedna u jugozapadnu Rusiju, moglo bi dovesti do skoka zimskih cijena za 17% sa sadašnjih razina na oko 50 EUR/MWh, rekao je analitičar Energy Aspectsa, piše Montelnews.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Tržište definitivno reagira na prijetnju i to nije zanemarivo - rekao je analitičar James Waddell za Montel.

Referentni prvomjesečni TTF ugovor dosegnuo je novu osmomjesečnu najvišu cijenu od 40,59 EUR/MWh u ranom trgovanju u petak, što je povećanje od više od 10% u tjednu. 

Ukrajinske snage ovog su tjedna prešle u rusku regiju Kursk, uz nepotvrđena izvješća da su zauzele postrojenje za kompresiju plina Sudža, u blizini grada Sudža, usred žestokih borbi. Iz Ukrajine nisu potvrdili ta izvješća.

IZNENADNA AKCIJA VIDEO Rusi su šokirani upadom Ukrajinaca! Putin šalje dodatne tenkove i rakete u južnu regiju

No čini se da informacije i videosnimke objavljene na platformi za geolociranje Geoconfirmed pokazuju ruske ratne zarobljenike izvan objekta, a savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog potvrdio je akciju za The Washington Post, pod uvjetom anonimnosti.

- Vidimo scenarij prema kojem bi Gazprom mogao odlučiti da ne šalje plin kroz Sudžu s obzirom na izvješće o okupaciji mjerne stanice od strane Ukrajine ili bi borbe u blizini postaje mogle prouzročiti štetu i prekinuti protok - rekao je Waddell.

IZNENADILI SVE I analitičari šokirani: 'Koji je cilj ukrajinske ofenzive na Rusiju? Ne vidim vojnu logiku u tome'

- Već smo očekivali da će ruski tokovi kroz Ukrajinu prestati do kraja godine, ali trenutni gubitak ruske opskrbe tom rutom smanjio bi očekivane zalihe na kraju listopada. Slijedom toga, ako bi došlo do trenutnog smanjenja ruske opskrbe, očekivali bismo da će cijene za zimu 2024.-25. skočiti na oko 50 EUR/MWh - dodao je.

PRATITE UŽIVO Rusija: 'Kreće protuteroristička operacija. Upotrijebili smo termobaričnu bombu'

Cijene bi potencijalno mogle porasti "s posljedičnim jačanjem cijena ugljena i emisija", dodao je.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • vilim1234 11.08.2024.

    kakve veze ima Ruski plin s cijenom plina u EU

  • DENDEERI 10.08.2024.

    Prokleti bilio ukrajinci i njihov zeleni mali gad jer su zlo u europu donjeli  a znaju da je Hrušćov anektirao ruski teritorij to zna i ostali dio političara no  mozgovi  im broje profit od  raatne tehnike

  • crozilla 10.08.2024.

    amer trlja ruke,17posto više love a ni prstom nisu maknuli.

Komentiraj...
Vidi sve komentare