To je to što me zanima!

Eksplozija cijena na Jadranu: Hamburger košta čak 140 kuna

Otjerati gosta - neprocjenjivo. Ovo kao da je moto hrvatskih ugostitelja na obali tijekom sezone. Čim je prvi turist kročio na obalu, cijene su drastično narasle
Vidi originalni članak

Hamburger 140 kuna. Pizza 110 kuna. Pileća salata 65 kuna. Otjerati gosta - neprocjenjivo. Ovo kao da je moto hrvatskih ugostitelja na obali tijekom turističke sezone. Čim je prvi turist kročio na našu obalu, cijene su drastično narasle.

Vrtoglavim cijenama ugostitelji kratkoročno profitiraju, no neki se boje da bismo dugoročno svi mogli platiti jer turisti pamte, a vijesti se danas brzo šire. Svjetski portal za putovanja Trip Advisor pun je ‘‘preporuka’’ o cijenama na Jadranu.

- Ne idite tamo. Mi sigurno više nećemo - požalio se turist na skupoću na Hvaru.

- To je definitivno bilo najskuplje mjesto na našem godišnjem odmoru. Plaćali smo stotine kuna samo za hamburgere, sendviče i pizze - žali se turist.

Hvar postaje poznat i po nabijanju cijena

Osim po broju sunčanih dana, katedrali i samostanima, Hvar postaje poznat i po nabijanju cijena. Na stranicama Delfin Sports bar & grilla, koji radi u sklopu Sunčanog Hvara, stoji cjenik od kojeg prosječnom Hrvatu zastaje knedla u grlu. Prženi krumpirići tamo stoje 20 kuna, pileća salata Cezar je 65 kuna, a poželi li gost, primjerice, burrito, za to zadovoljstvo platit će 125 kuna. Najjeftiniji hamburger tamo je 65 kuna, a definitivni rekorder je hamburger od 140 kuna. No u cjeniku piše da je riječ o Rockastar Triple hamburgeru, u kojem sve sastojke, osim peciva, onaj tko ga naruči dobije u trostrukoj mjeri. Cijene na Hvaru bodu u oči, no ni ostali gradovi ne kaskaju. U rovinjskome Maistrinu restoranu Bonaca obični hamburger s prženim krumpirićima stoji čak 63 kn, a pola litre mineralne vode turisti će platiti 17 kuna.

- Žao nam je ako neki smatraju da su cijene previsoke i ako se netko na njih žali. Znamo da ne mogu sebi svi priuštiti dolazak kod nas, ali radi se o novom objektu koji je otvoren prošle godine, s prekrasnim pogledom na more. Ima i skupljih restorana na Jadranu sigurno, a kod nas je hrana kvalitetna i gostiju ima - kazali su nam u tom rovinjskom restoranu.

Gastronomska ponuda u Splitu sve je šarolikija, a Splićani će reći da je i sve manje povoljna.

U skupljim restoranima, poput Mazgoona u blizini Pjace, možete pojesti vrstu gurmanske pizze za 110 kuna ili hamburger za 85 kuna. U Chops Grill steak & sea foodu kraj Marmontove ulice dobit ćete za 85 kuna burger s cijenjenim mesom angus govedine. Unutra su i zelena salata, rajčica, karamelizirani luk, sir te hrskava slanina. Uz naručeni hamburger poslužen je i pomfrit. No to je ponuda za goste s dubljim džepom, a hranu u tim objektima spremaju renomirani kuhari. Međutim, visoke cijene čekaju goste i u zalogajnicama...

"Pizze su najmanje isplative"

Fortuni, jednoj od najstarijih splitskih pizzerija, cijene se kreću od 54 kune za Margaritu do 110 kuna za Crnu pizzu s dagnjama, kozicama i inćunima. Vegetarijana u Fortuni je 78 kuna, a pizza s četiri vrste sira 74 kune. I u njima susjednom restoranu Jupiter pizze se kreću od 58 kuna za Margaritu do 95 kuna, koliko stoji pizza Jupiter. Tamo je pola litre domaćeg točenog piva 28 kuna.

- U našim restoranima u centru, koji uglavnom pozitivno posluju samo ljeti, pizze su najmanje isplative. Naime, zna nam doći 12 gostiju i naručiti tri pizze te potrošiti bocu kečapa. Tako nam zauzimaju stolove, prljaju stolnjake i pribor, a mi gubimo zaradu. Osim toga, za pizzu neprestano morate imati i po cijeli dan ugrijanu peć na više od 350 stupnjeva. To su vrlo veliki troškovi s obzirom na isplativost. No pizzu morate imati svakako u ponudi - pokušao je visoku cijenu opravdati splitski ugostitelj.

Običan trokut pizze na splitskim ulicama se zna prodavati i za 20 kuna. U konobi Favola na Voćnom trgu neuobičajeno visoke cijene drže deserti, u prosjeku od 40 do 45 kuna za porciju, što je u odnosu na cijene izvan sezone i desetak kuna skuplje. Tako se, primjerice, čokoladni mousse prodaje za nevjerojatnih 45 kuna. Osim ugostitelja, i taksisti trljaju ruke. U Splitu start naplaćuju 20 kuna, a svaki sljedeći kilometar je 10 kuna. Čekanje je 100 kuna za sat vremena, a prijevoz od centra grada do Zračne luke Split stoji 280 kuna, odnosno 100 kuna više nego zimi.

Kilogram lubenice u Primoštenu osam kuna

LIMETA ZA 50 KUNA U Primoštenu kilogram lubenice stoji osam kuna, dinju prodaju po 12, a rajčice po 35 kuna. Cijena kilograma smokve, koju neki smatraju i korovom, je 25 kuna po kilogramu.     

Kvalitetan proizvod pronaći će svog kupca

Bitan je omjer cijene i kvalitete. Ukoliko kupac procijeni da je nešto kvalitetno, proizvod će bez obzira na visoku cijenu pronaći kupce, rekao je Ivan Bogović, predsjednik udruženja ugostitelja Hrvatske.

Idi na 24sata

Komentari 637

  • Miške 28.07.2015.

    Ljetovao sam godinama na Hvaru ( onaj lijepi hotel pored arsenala)u doba paklenog komunizma i sve mi je bilo jeftino i normalno.

  • hro 28.07.2015.

    Postovani, Triple hamb.20E na hvaru,mislim da bi trebao biti 25E min,rosaluna kronskamp rostock pa pogledajte cijene. Tko ima zelju neka ide ljetovati u Staljingrad. Poz.

  • SekanaPeranić 28.07.2015.

    Imam osjećaj da netko u ovoj državi patološki mrzi hrvatski turizam i ugostiteljstvo. Radi na tisuće ugostiteljskih objekata, pljuje se po svima, imenovanih ima možda 10 lokala. Iznajmljuje se na tisuće apartmana, 9 ili 99, nebitno, gostiju ima primjedbu i odmah kamenujemo sve vlasnike apartmana. Na nekim mjestima radnici rade bez pauze i odmora, bez adekvatne hrane ili plaće, odmah su svi vlasnici lopovi, izrabljivači... Da li itko ikad razmisli o drugoj strani medalje? Kako se osjeća ugostitelj koji dobro plaća radnike, uz pristojne uvjete za rad, nudi povišicu i bonus za dobar rad a radnik koji je cijelu noć bio vani još pijan dolazi na posao? Kako se osjeća kad gosti čekaju za ulaz u apartman, a radnice nakon više od 3 sata što čiste se prešetavaju i sad će, pa što ako je staklo malo zamrljano, a nisam vidjela pijesak na podu...Pa što to treba peglati... Bila sam u dosta kuća u unutrašnjosti, čiste su i uredne, ali iz tih krajeva ima jako puno sezonki prljavih, neurednih, lijenih i neodgovornih. Imam li pravo reći da su sve Varaždinke, Slavonke, .... takve? Nemam i neću, jer i žita i kukolja ima svuda. Svake godine netko propadne jer nema mjeru. A u jako puno objekata gosti se vraćaju iz godine u godinu, zadovoljni i sretni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare