To je to što me zanima!

DORH utvrdio propuste u aferi 'nakaze' i odbacivanju prijave mlade šibenske policajke

Izvanredni nadzor DORH-a utvrdio je propuste u postupanju šibenskog Općinskog državnog odvjetništva po kaznenoj prijavi policajke protiv Anne Dujić
Vidi originalni članak

Državno odvjetništvo utvrdilo je propuste u postupanju šibenskog Općinskog državnog odvjetništva u slučaju odbačaja kaznene prijave mlade šibenske policajke protiv Anne Dujić, kćeri HDZ-ova šefa Hrvatskih šuma koja je vatrogascima vikala da su nakaze.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Naime, doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave ukazuje se preuranjenim, s obzirom da po zaprimanju izvješća Policijske uprave šibensko-kninske Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku nije naložilo ili provelo dodatne izvide u svrhu pribavljanja svih relevantnih podataka za donošenje odluke, a koje će sve okolnosti biti potrebno nastavno utvrditi - priopćio je DORH. Zaključili su i da je ODO u Šibeniku, po zaprimanju policijskog izvješća, trebalo zatražiti povjeravanje postupanja u tom predmetu drugom stvarno nadležnom državnom odvjetništvu, radi otklanjanja svake sumnje u nepristranost i objektivnost državnog odvjetništva, a imajući u vidu okolnost da je sestra prijavljenice zaposlenica u tom državnom odvjetništvu.

DONOSIMO PRIOPĆENJE DORH-A Afera nakaze ide dalje: DORH utvrdio propuste u odbacivanju prijave protiv Anne Dujić!

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić to je i učinio pa će kaznenu prijavu ispitati drugo odvjetništvo.

Ranije su iz ODO Šibenik na naš upit odgovorili da je prijava protiv Anne Dujić odbačena "zbog nepostojanja osnovane sumnje da je počinila prijavljeno kazneno djelo" kao i da je sestra Anne Dujić službenica koja je zaposlena kao savjetnica u građansko-upravnom odjelu zbog čega su ocijenili da "ne može utjecati niti je utjecala na donošenje odluke u predmetu", te nisu zatražili delegaciju predmeta nekom drugom Općinskom državnom odvjetništvu.

Ponosni na policajku

Podrška mladoj policajki stigla je i od Sindikata policijskih službenika.

- Puno je u ovom slučaju odstupanja od prakse, ali ono što nas žalosti kao sindikat je činjenica da sustav, ili bolje rečeno pojedini rukovoditelji, nisu stali iza svoje policajke koja im je prijavila događaj. Razloge zašto su to učinili znaju samo oni i sad je očito da će na to pitanje morati dati odgovore, kako javnosti, tako i institucijama - napisali su u objavi na društvenoj mreži.

Vjeruju da će se utvrditi istina i da će javnost saznati zašto je u ovom slučaju postupano potpuno neuobičajeno i zašto se zaprimala kaznena prijava od policijske službenice na zapisnik, umjesto da se postupalo po njezinu izvješću, što je uobičajeni postupak u istim ili sličnim situacijama.

AFERA NAKAZE Sindikat policijskih službenika: Ponosni smo što policajka nije sagnula glavu već sve prijavila!

- Źelimo također dati jasno do znanja da je policijska službenica naš član i ponosni smo što nije sagnula i okrenula glavu, nego je nadređenima prijavila događaj, a na njima je da sad oni objasne zašto su se nakon toga ponašali potpuno neuobičajeno. Policijskoj službenici pružit ćemo svu potrebnu pravnu pomoć i oštro osuđujemo ovakvo ponašanje odgovornih u PU šibensko-kninskoj, zbog čega ćemo od unutarnje kontrole i glavnog ravnatelja policije zatražiti nazor - priopćili su iz Sindikata.

Oporbeni Most odmah je sazvao konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli sve nelogičnosti ovoga slučaja.

‘Hrvatska privilegiranih’

- Kad ste dijete pravih roditelja, zakon je očito samo jedan oblik smiješne prepreke. Ovaj slučaj pokazuje dvije Hrvatske. Jedna je Hrvatska privilegiranih rođenjem bez zasluge, a druga je Hrvatska koju predstavlja ova hrabra policajka jer nije pristala na bilo kakav oblik zastrašivanja. Ona se bori za pravdu u ovoj državi. Ova prva Hrvatske je sve ono protiv čega se mi borimo. Tragično u cijeloj priči je da sustav ne štiti nju, nego one poput Anne - privilegirane ne po svojim zaslugama - rekao je Ante Kujundžić.

Podsjetimo, riječ je o događaju od 31. srpnja, kad su harali požari u šibenskom zaleđu. Anna Dujić je oko 15 sati u Audiju šibenskih tablica naišla na blokadni punkt. Policajka joj je palicom "Stop" davala znak da se zaustavi, no vozačica nije htjela stati. Policajka je zakoračila u stranu kako je vozilo ne bi pregazilo, no ipak joj je dotaknulo prednji dio noge. Osim toga, vozačica joj je pokazala srednji prst i urlala: "J…. ti mater, dolje mi je kuća!".

Policajka je u prijavi za prisilu prema službenoj osobi objasnila da Annu Dujić nije smjela propustiti jer je imala takvu zapovijed, a slučaj je prijavila tek nakon dva dana jer je u medijima prepoznala vozačicu i njezinu majku dok su urlale i vrijeđale policiju.

Inače, kako smo pisali, u Općinskom državnom odvjetništvu koje je odbacilo prijavu zaposlena je druga kći Nediljka Dujića, Annina sestra. Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić poslao je izvanredni nadzor u Šibenik te od Županijskog državnog odvjetništva zatražio dostavu izvješća o postupanju u tom predmetu kako bi se utvrdilo je li bilo osnova da ga se delegira drugom odvjetništvu.

Idi na 24sata

Komentari 101

  • regma 17.10.2024.

    du kuda ovi nasi suci mogu ici

  • MightyRavendark 17.10.2024.

    vidi nakaze kako je nakazna

  • Goranović 17.10.2024.

    Nakaza je hadezenjara. Pustiti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare