To je to što me zanima!

Dodik posjetio Milanovića, a zatim s Vučićem gledao vojne vježbe: 'Oni će braniti Srbe'

Dodik je u utorak nenajavljeno doputovao na Hvar gdje se sastao s Milanovićem a nakon toga je istim helikopterom kojim je tamo došao otputovao u Srbiju gdje je zajedno s Aleksandrom Vučićem
Vidi originalni članak

Bliski suradnici lidera bosanskih Srba Milorada Dodika iskoristili su njegov susret s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem kao dokaz da on i dalje ima bitnog utjecaja u regiji te da zapravo nije izoliran zbog svoje politike koja dovodi u pitanje opstanak BiH kao države.

Dodik je u utorak nenajavljeno doputovao na Hvar gdje se sastao s Milanovićem a nakon toga je istim helikopterom kojim je tamo došao otputovao u Srbiju gdje je zajedno s Aleksandrom Vučićem promatrao vojnu vježbu srbijanske vojske hvaleći nakon toga njezinu sposobnost da "brani Srbe".

NOVO ISTRAŽIVANJE Zoran Milanović najpozitivniji političar, HDZ i dalje vodeći. Raste pesimizam u društvu

Dodik i Vučić uz to su potvrdili kako će 4. kolovoza u Prijedoru u BiH zajedno obilježiti obljetnicu "progona Srba iz Hrvatske" kako opisuju vojno-redarstvenu operaciju "Oluja" iz 1995. godine.

Dodikova regonalna helikopterska turneja u utorak uslijedila je u trenutku kada je suočen s diplomatskom izolacijom a Republika Srpska sa tihim financijskim sankcijama Europske unije zbog postupaka kojim u tom entitetu pokušavaju potkopati Ustavni sud BiH i dovesti u pitanje legitimitet visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Europski parlament izravno je pozvao na uvođenje dodatnih sankcija Dodiku po uzoru na one kojima su ga SAD izvrgnule još 2017. godine a Velika Britanija 2022.

Šefica kluba zastupnika Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić u srijedu je susrete svog stranačkog šefa s predsjednicima Hrvatske i Srbije opisala kao dokaz njegova vizionarstva i važne političke uloge.

"Fantomska kriza u BiH nije izazvana potezima Dodika već političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice koji su svjesno i ciljano išli na raspakiravanje Daytonskog sporazuma", izjavila je Vulić koja je do sada najpoznatija po konstataciji da je Dodik za nju Bog.

RADNI SASTANAK U tajnosti se sastali Milanović i Dodik na Hvaru, razgovarali o vlasti u Bosni i Hercegovini

Njena je teza kako su tijela vlasti RS "adekvatno, zakonito i ispravno" odgovorila na navodno kršenje Daytonskog sporazuma a da je zbog toga Dodik izložen hajci "onih koji žele unitarnu BiH".

Time je aludirala na zakone što ih je donio parlament RS i kojima je zabranjena provedba presuda Ustavnog suda BiH na tertoriju tog entiteta kao i odluka visokog predstavnika.

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI HDZ je u Saboru doživio moralni poraz. Hoće li oporba uspjeti to pretvoriti u političku pobjedu?

Te je zakone Schmidt pak poništio 1. srpnja a Dodik to za sada odbija poštovati dok njegova suradnica sada sugerira kako za to ima i potporu.

"Stoga je jako važna suradnja predsjednika Srbije, Hrvatske i Srpske", kazala je Vulić.

Dodikov koalicijski partner Daro Banjac, čelnik stranke pod nazivom Narodna partija RS, kazao je kako sastanci s Milanovićem i Vučićem dokazuju kako Dodik ima odlične odnose ne samo sa predsjednicima Srbije i Hrvatske već i sa ostalim političarima iz regije, posebice s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

"To pokazuje poziciju Republike Srpske i da ona, bez obzira tko što mislio, uz predsjednika Rusije Vladimira Putina i ostale političare, ima prijatelje u svijetu", kazao je Banjac.

 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • znašme 26.07.2023.

    Pa čak su i fizički i umno slični.

  • eva60 26.07.2023.

    Jesu li ga preko granice prokrijumčarili ili su možda svi znali oni koji to trebaju znati. Politika se radi i ispod stola, a oni koji su zaduženi svijesni su da će biti napadani. Interesantno kako ne pišete koliko je to Dodik ljetovao

  • maderofolfakaps 26.07.2023.

    viktor o., ovaj nas pic.ousti i doda.... Dreamteam, koji su to boniklajdovci za sve pare

Komentiraj...
Vidi sve komentare