Počela je berba začina za koji se govori da je jedan od najskupljih na svijetu - šafran. No, jedan čovjek je otrovnu bilju koja je zove mrazovac zamijenio za jesenski šafran. Stručnjaci pozivaju na oprez zbog sličnog izgleda biljke.
- U ovome slučaju su spašavatelji stanice Gospić, koji pokrivaju to područje Južnog Velebita, pristupili osobi i u koordinaciji s hitnom helikopterskom medicinskom službom zatražili da ga se hitno prebaci u bolnicu jer je osoba već tada bila u dosta teškom stanju - rekao je Jadran Kapović, HGSS.
Život mu je spašen, a u pitanju su bile minute. Pokraj polja jestivog šafrana u Žeravi, nedaleko od Zadra, neki mještani beru mrazovac misleći da se radi o jestivom začinu.
- Primjer jestivog šafrana i primjer mrazovca koji u biti nije jestiv. Znači po čemu se razlikuju? Mrazovac je puno manji, i svjetliji. Jestivi šafran je veći, unutarnje stigme su mu veće, dok su ovom koji nije jestiv, koji je otrovan, manje, objasnio je za HRT Zvonimir Baričević, uzgajivač šafrana.
Uzgajivač ekološkog šafrana upozorava kako se ovaj cvijet u polju ne može pronaći slučajno.
- To se ne može dogoditi tako da je nama polje tu, pa je ptica prenijela sjeme. Šafran je lukovica koju ne može ptica tek tako posaditi okolo - kaže Zvonimir Baričević.
Konzumacija mrazovca može dovesti i do smrtnih posljedica.
- Radi se o smrtonosnoj biljci, koja zapravo može dovesti do hospitalizacije i do smrti. U principu dolazi do neurotoksičnih poteškoća, može doći do prestanka disanja. Prvo dolazi do mučnine, povraćanja, poteškoća sa radom srca - rekao je Frane Herenda, fitoaromaterapeut.
Branje samoniklog bilja sa sobom nosi velike opasnosti. Neke su biljke smrtonosne već na dodir. Stoga ih ne treba dirati.