To je to što me zanima!

Austrijski predsjednik: Na putu prema vladi neću podržati stranke koje su antieuropske

Van der Bellen, koji daje mandat za sastavljanje vlade, uoči izbora nije skrivao da je malo vjerojatno da će mandat za sastavljanje vlade dati slobodnjacima koji su trijumfirali u nedjelju
Vidi originalni članak

Krajnja desnica je u nedjelju trijumfirala na parlamentarnim izborima u Austriji. Slobodarska stranka Austrije ostvarila je povijesnu pobjedu. Dobili su ukupno 29,21 posto glasova. Iza FPÖ je ÖVP Austrijska narodna stranka koja je osvojila 26,48 posto glasova dok su treći Socijaldemokrati s 21,05 posto glasova birača. Prag još prelaze Liberali i Zeleni s po oko 9 odnosno 8 posto glasova. 
Iako je FPÖ pobijedila na izborima, malo je vjerojatno da će dobiti mandat za sastavljanje vlade s obzirom na to da ostale stranke odbijaju ulazak u koaliciju s njom. 

"Pri sastavljanju vlade moraju se poštivati temelji liberalne demokracije a to su: vladavina prava, neovisno sudstvo, ljudska prava i prava manjina, neovisni mediji i članstvo u Europskoj uniji", rekao je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

RAST DESNICE Austrija na izborima: FPÖ na putu prema povijesnoj pobjedi, ali male su im šanse za vladu

Austrijski predsjednik je rekao da će se u sljedećim danima "pokazati tko će s kim i što tko želi za Austriju". Van der Bellen, koji daje mandat za sastavljanje vlade, uoči izbora nije skrivao da je malo vjerojatno da će mandat za sastavljanje vlade dati slobodnjacima.

"Ja sigurno neću na put prema vladi podržati stranke koje su duboko antieuropske i koje podržavaju Rusiju u ratu protiv Ukrajine", rekao je prije nekoliko dana Van der Bellen.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • urnebes 30.09.2024.

    naravno da ćeš se predomislit i zamolit ih da sastave vladu kakva im paše, još ćeš im ponudit wiener torte i kafu i pitat ih žele li kafu s šećerom i mlijekom ili bez.

  • __________ 30.09.2024.

    Šteta što su zeleni uspjeli prijeći izborni prag. Šteta.

  • cakku 30.09.2024.

    To sad veliš , uskoro ćeš pitati , trebate li još nešto g. Volkskanzler.....Uskoro ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare