To je to što me zanima!

ANKETA Palite klimu samo prije spavanja ili pak gori cijeli dan? Evo kako izračunati potrošnju

Kako biste što preciznije izračunali potrošnju vašeg klima uređaja nije dovoljno samo pomnožiti snagu uređaja s brojem sati rada jer klima uređaj ne radi uvijek punom snagom. Evo što sve treba uzeti u obzir
Vidi originalni članak

Neizdrživi toplinski val hara Hrvatskom već danima i nikako da popusti, a mnogi na ovim nesnosnim vrućinama spas traže u klima uređajima. Klima uređaji poznati su, pak, kao najveći potrošači električne energije u kućanstvu pa mnoge brine koliki će im biti račun za struju.

Svi uglavnom misle da se potrošnja klima uređaja računa množenjem snage uređaja s brojem sati koliko on radi, ali to i nije baš točno. Uglavnom se spominje cirfra od jednog eura za 10 sati rada, ali ona nije točna jer klime ne rade uvijek maksimalnom snagom.

SPREMITE SE NA VRIJEME Majstora za klimu niti za lijek: 'Popunjeni smo već mjesecima, nemojte čekati najveće vrućine'

Stranica Klima Koncept navodi kako klima uređaj snage 3,5kW u punoj snazi maksimalno troši oko 1,2kW električne struje dok ne postigne željenu temperaturu nakon čega smanjuje svoju potrošnju na 200 do 500W kako bi tu temperaturu i održao. Za održavanje ugodnijih temperatura kada je razlika između željene i realne temperature manja klima uređaj može trošiti tek 350W.

Kako biste točno izračunali koliko će vas korištenje klime udariti po džepu morate pomnožiti najveću potrošnju kada uređaj radi u punoj snazi s cijenom struje - dakle 1,2kW * 0,14€/kWh što iznosi oko 0,168€ po satu dok klima ne postigne vašu željenu temperaturu.

KAKO PREŽIVJETI TOPLINSKI VAL? Na velikim vrućinama spas su klima, lepeza i puno tekućine

Nakon toga klima smanjuje potrošnju i za održavanje postignute temperature troši 350W * 0,14€/kWh što iznosi 0,049€ po satu. To su cijene za vrijeme više tarife kada je cijena struje 0,14€/kWh, a za vrijeme niže tarife ta cijena pada.

Naravno ni tada izračun nije u potpunosti precizan jer u obzir treba uzeti i energetski razred uređaja, vanjske i unutarnje temperature te veličinu prostorije koju želite rashladiti. Preporučeno je da ne postavljate klima uređaj na preniske temperature jer uređaj tada troši puno više struje kako bi nadoknadio razliku u aktualnoj i željenoj temperaturi. Također, važno je i pripaziti na energetski razred uređaja jer što je on bolji to će klima trošiti manje energije.

Pitamo vas - kako koristite klima uređaj?

 
Idi na 24sata

Komentari 5

  • nedam se 18.07.2024.

    Nemam klimu .

  • Dalmatinka😇 18.07.2024.

    Ne gori cijeli dan, nego je upaljena cijeli dan.😂🔥

Komentiraj...
Vidi sve komentare