To je to što me zanima!

24sata u posjedu e-mailova: Od 2023. upozoravali ministra na slučaj problematičnog učenika

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs tvrdi da sustav nije zakazao. Roditelji učenika iz škole koju je dječak prvotno pohađao upozoravali su ih. Nitko nije reagirao...
Vidi originalni članak

Iako ministar obrazovanja Radovan Fuchs tvrdi da sustav nije zakazao, 24sata ima mailove koji dokazuju da svi redom u tom istom sustavu već dulje znaju za problem desetogodišnjeg dječaka koji je toliko maltretirao druge učenike da se cijeli razred ispisao iz škole, a koji je nastavio po starom i nakon što je premješten u novu školu.

Očajni roditelji iz zagrebačke osnovne škole, koju je dječak prvotno pohađao, od studenoga 2023. godine upozoravali su stručnu službu i ravnateljicu škole, ali i socijalnu skrb na nasilje i problematično ponašanje desetogodišnjeg dječaka. Tražili su da se poduzmu mjere, da se djetetu pruži stručna pomoć i da zaštite ostalu djecu. Ignorirali su ih. Pisali su zatim zagrebačkom Uredu za obrazovanje, nadležnoj Agenciji za odgoj i obrazovanje, ali i Ministarstvu obrazovanja. Ništa nije pomoglo. Nakon objave u medijima, institucije i službe samo su dječaka premjestile u drugu školu.

'POSLALI SMO PORUKU' Svi se učenici vraćaju u školu, osim razreda problematičnog dječaka: Nezadovoljni mjerama

Nastavio je s problematičnim ponašanjem i u novom razredu. Situacija je eskalirala, s roditeljima djece čija djeca pohađaju nastavu s problematičnim dječakom solidarizirali su se i ostali roditelji te 700 učenika škole u ponedjeljak nije došlo na nastavu.

- Ovo institucije trebaju shvatiti kao novu priliku kako bi sustav napokon profunkcionirao na dobrobit sve djece - rekla je Ana-Marija Vegar, odvjetnica roditelja iz zagrebačke osnovne škole, koju je dječak prvotno pohađao. Odvjetnica je i sama od institucija tražila odgovore.

Ministar Fuchs, umjesto da kao najpozvaniji u lancu riješi problem, obrušio se na roditelje škole, koju odnedavno pohađa učenik, nazivajući njihov prosvjed balvan revolucijom.

Državna tajnica roditelje nazvala "ulicom"

- Nismo očekivali da će se nakon prvog dana škole stvoriti situacija kao da je to dijete nekakav kriminalac koji je ubio nekoga. Što da radimo? To dijete baciti u zatvor, to je osnovna škola, četvrti razred. Prihvaćamo da se on neadekvatno ponaša, on je dijete koje normalno sudjeluje u nastavi, inteligentno odgovara i shvaća nastavni proces, on ima nedolično ponašanje. Zbog toga je i odlučeno da ima asistenta - rekao je Fuchs koji prosvjed roditelja smatra pritiskom na sustav da se dijete makne iz škole.

Njegova državna tajnica Zrinka Mužinić Bikić roditelje je nazvala "ulicom". Nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva obrazovanja i Grada Zagreba zbog slučaja problematičnog dječaka, u ponedjeljak navečer Vijeće roditelja odlučilo je da se u utorak na nastavu vraćaju sva djeca, osim učenika iz četvrtog razreda koji pohađa taj dječak. U utorak su u popodnevnim satima nastavljeni razgovori. Naime, kao odgovor nadležnih dogovoreno je da će s problematičnim učenikom stalno biti asistent koji će ga pratiti po školi i u razredu. Ponuđena im je pomoć u vidu zaposlenja još jednog psihologa. Klaudio Čurin, odvjetnik roditelja prosvjednika, prije sastanka nije želio prejudicirati o tome koji su sljedeći koraci roditelja čija djeca pohađaju nastavu s problematičnim dječakom. Iako su se mogle pročitati poruke roditelja da su spremni blokirati prometnice ne nađe li se adekvatno rješenje, Čurin navodi da o tome s njim roditelji nisu komunicirali pa tu informaciju nije mogao potvrditi niti demantirati.

'Vatrogasno' rješenje

- Mjere koje su ponuđene su zapravo vatrogasno rješenje. Roditelji traže da se napravi cijela procedura kako bi se preveniralo nasilje, ali i korake što se čini ako situacija eskalira, kao i mjere koje će pomoći djeci s problematičnim ponašanjem kako bi se ona uključila u nastavu, a ne da se problemi rješavaju stihijski - rekao je Čurin.

On pita nadležne gdje je onda problem ako se problematično ponašanje dječaka nastavilo, a sustav, kao što to tvrdi ministar, nije zakazao. Napominje kako su roditelji djece koja idu u razred s problematičnim dječakom izuzetno proaktivni i empatični jer žele pomoći dječaku, ali i da se zaštite njihova djeca.

IPAK MIJENJAJU STAV Ministarstvo: Razmotrit ćemo zahtjeve za dodatne pomoćnike u nastavi u posebnim razredima

- Nitko od roditelja ne traži linč djeteta niti itko traži da se dijete makne iz škole, što je vidljivo iz njihovih javnih nastupa. Takvo što nitko nije ni u jednom trenutku itko tražio. Cijelo je vrijeme jedna agenda roditelja, a to je da se pomogne svima, odnosno da dobiju svoje obrazovanje u mirnim uvjetima koje zaslužuju, samim time što su djeca - rekao je odvjetnik Čurin.

Napomenuo je kako su roditelji na ovaj način reagirali na konkretne situacije u samoj školi.

- Nije točno što se iznosilo, da su oni podlegli nekakvim medijskim pritiscima - poručio je Čurin.

Priopćenjem se o cijeloj situaciji oglasila i pravobraniteljica za djecu koja je pozvala medije da se u izvještavanju o djeci vode etičkim i profesionalnim načelima koja ih obvezuju na poštovanje dostojanstva privatnog i obiteljskog života, posebice zaštite interesa i dobrobiti sve djece, i počinitelja i žrtava vršnjačkog nasilja.

Treba smiriti situaciju

- Riječ je o izuzetno složenoj situaciji koja nije nastala preko noći niti se preko noći može riješiti, a u njezino rješavanje uključene su sve nadležne institucije. Očekujem vidjeti kakvi će biti učinci toga u vrlo kratkom vremenu - navodi se u priopćenju pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević.

Senzacionalistički pristup u izvještavanju, navodi, nikako ne pridonosi smirivanju nastale situacije do koje je, nažalost, došlo i koju zbog složenosti ne može i ne treba rješavati "ulica", kao ni mediji.

- Na struci je i na relevantnim sustavima da što je moguće prije pronađu i osiguraju primjereni oblik školovanja te sigurno okruženje za svako dijete, a na roditeljima je da uvaže preporuke struke - poručila je Pirnat Dragičević.

HDZ-OVKA MUŽINIĆ BIKIĆ Državna tajnica koja roditelje naziva ulicom ima 3962 € plaću, vozi A6, učlanjena u Naš Hajduk

Smatra kako nije prihvatljivo da djeca izostaju s nastave, kao i da nije u interesu ni jednog djeteta da mu odlazak u školu bude obilježen neizvjesnošću i izostankom potpunih informacija i podrške.

Recimo za kraj da su upravo ministar obrazovanja i njegova državna tajnica najpozvaniji u lancu ponuditi rješenja, a ne prozivati roditelje i prebacivati odgovornost. Da bi sustav funkcionirao oni mjesečno primaju ne baš male plaće. Fuchs u imovinskoj kartici još nije objavio plaću koju prima nakon posljednje izdašne povišice, a prije je imao 2421 euro. Državna tajnica Mužinić Bikić mjesečno na račun prima plaću od 3962 eura. 

Idi na 24sata