Bolnički obroci kod mnogih su nerijetko sinonim za lošiju prehranu slabije kvalitete. Da to nije točno potvrđuje iskorak Županijske bolnice Čakovec koja je prva u Hrvatskoj odlučila primijeniti Healthy Meal Standard u prehrani bolesnika čime su osjetno poboljšali kvalitetu jelovnika u svojoj ustanovi.
POGLEDAJTE VIDEO: Prehrana hrvatske djece
- Healthy Meal Standard (HMS) je međunarodna norma za upravljanje prehrambenim kategorijama u javnim institucijama. Osigurava da institucije u različitim sektorima, uključujući škole, vrtiće, bolnice, domove za starije i nemoćne, hotele i lječilišta, pružaju hranu prilagođenu specifičnim prehrambenim potrebama unutar sigurnog okruženja. Ovaj međunarodno priznati standard je certificiran i nosi zaštićeni jamstveni znak, obnavlja se svake tri godine, simbolizirajući izvrsnost u upravljanju prehranom - objasnila je mag.nutr. Diana Gluhak Spajić, voditeljica Healthy Meal Standarda koja je s kolegom i direktorom RED FORK-a Branimirom Spajićem uz ravnatelja ŽB Čakovec dr. Igora Šegovića zajedno s međimurskim županom Matijom Posavcem u ponedjeljak predstavila projekt.
Projekt su pokrenuli u ŽB Čakovec ponajprije na odjelu ginekologije i rodilišta te su obuhvatili više od 1000 žena, uz anonimno istraživanje o zadovoljstvu prehranom.
Od 18. rujna do 25. studenog 37 ispitanica istaknule su što smatraju nedostacima u prehrani te ustanove, a gdje vide prostor za poboljšanje.
Mnoge žene tako su izjavile da je u prehrani previše zastupljen bijeli kruh, ustvrdile su da bi doručak mogao biti raznovrsniji ili da bi se čaj mogao nuditi više puta u danu. Pacijentice su zaključile kako je ocjena zadovoljstva prehranom 4,77 od mogućih 5,0. Usklađujući njihove želje i postulate HMS-a, početkom sljedeće godine na razini cijele ŽB Čakovec uvode pet velikih promjena.
- Iz prehrane će potpuno izbaciti paštete i hrenovke, povećati raznovrsnost kruha za 40 posto, čajevi će se kuhati isključivo u rinfuzi i izbaciti će se instant čajevi, povećana je raznovrsnost džemova, voće i tjestenine za preko 40 posto. Provedba Healthy Meal Standarda u bolnici uključuje niz koraka za održavanje kvalitete. Ti koraci sežu od planiranja nabave, preko obuke kuhara i osoblja, krizne i opće komunikacije, usklađenosti sa zakonima i propisima, do stvaranja knjiga jelovnika i standarda pa sve do posluživanja. Prehrana u bolnici sada je u potpunosti usklađena s uputama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - istaknula je mg.nutr. Gluhak Spajić.
Župan Matija Posavec s ponosom je istaknuo kako je Međimurje ovim standardom bolničke prehrane vodeće u Hrvatskoj te se nada proširenju projekta i na škole, vrtiće i druge ustanove u županiji.