Meso vrhunske kvalitete. Prirodna i zdrava hrana s puno bjelančevina i minerala te malo masnoća, zbog čega je pogodna i za dijetalnu prehranu. To je zagorska purica. No nije svaka purica zagorska. Ona ima zaštićeno zemljopisno podrijetlo na razini EU i mora biti uzgojena isključivo na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske i rubnih dijelova Zagrebačke županije: općine Brdovec, Marija Gorica, Dubravica, Pušća, Luka, Jakovlje, Bistra i Bedenica.
Purica ili puran sa zagorskih brega, da bi meso bilo prvoklasne kvalitete, mora biti i posebno tretiran i hranjen. Nikako ne smije biti tovljen i “zreo” za tri mjeseca.
- Naša purica raste minimalno šest mjeseci, a najoptimalnije je od sedam do osam. Hranimo je domaćim žitaricama, kukuruzom i ječmom, a ono što njezino meso čini posebnim je ispaša. Zagorske purice žive u prirodi, jedu crviće i voće koje pronađu na tlu, a zbog probave kljucaju i zemlju, sitne kamenčiće – govori nam Dragica Sugnetić (52) iz Lipovca kraj Konjščine koja na svojem OPG-u purane uzgaja već 10 godina. O životu purica zna sve, pa i o zabludi da je meso purana manje kvalitetno od mesa purice.
- Nema razlike. Purica nije vrednija, samo je lakša, pa je zato prihvatljivija manjim obiteljima – poučava nas Dragica.
Samo zbog kilaže je meso purana i nešto jeftinije. Purica naraste do 3,5 kilograma i cijena joj je 60 kuna po kilogramu, dok puran bude težak i do šest kilograma, pa je cijena pet kuna niža.
- Mnogi govore da imaju zagorskog purana, a purice tove i mogu kilogram prodavati po 30 kuna. Ne kažem da je to meso loše, ali je tovljeno i drugačije je - razočarana je što se pred Božić u pola cijene pod imenom zagorskih nude purice koje to nisu.
Zagorski uzgajivači nemaju problema s prodajom. Purice su već kod sladokusaca. Na OPG-ovima su ostale tek one koje su dio matičnog jata i koje će već u kasnu zimu sjesti u gnijezdo s jajima. Preko zime će najzaposleniji biti puran. Oblijetat će oko purica, jer za novu deliciju purica mora dati jaje na kojoj će, tad kao kvočka, sjediti četiri tjedna.
Mlađa crna vina punijeg tijela
- Uz puricu s mlincima, na njenoj masnoći i ciklu začinjena portugiscem umjesto octom, pristajat će punija crna svježa vina srednje jakih aroma i alkohola - savjetuje Mario Meštrović, jedan od najboljih hrvatskih sommeliera.