Drvo Jabuticaba uspijeva u Južnoj Americi, a oni koji su kušali njegove plodove kažu da okusom nalikuju na voćni jogurt od borovnica.
Osim po osebujnom okusu, ovi okrugli plodovi posebni su i po načinu na koji rastu - izlaze direktno iz debla na kojemu ih bude na stotine, toliko da se na nekim mjestima kora ni ne vidi.
POGLEDAJTE VIDEO Oni jedu samo voće i orašaste plodove:
Ljudima koji koji ne znaju za Jabuticabu, ili Brazilsko grožđe, na prvu zna izgledati kao da ima neku bolest ili mnoštvo okruglih, tamnih nametnika.
- O moj Bože! Ja bih se bojala tog drveta! Izgleda kao neka vrsta jezive zaraze - prokomentirala je jedna žena na Facebooku.
- Kušao sam to. Bobice su vrlo slatke i jako, jako ukusne - napisao je netko drugi.
Inače, kad se sadi iz sjemena, treba čekati ponekad i do 20 godina da bi se uživalo u njegovim plodovima. Zreli plodovi imaju tamnu ljubičastu boju, promjera su nekih 3 do 4 centimetra i mogu se jesti odmah nakon branja.
Obavijeni su debljom kožom unutar koje se krije slatko bijelo ili ružičasto želatinozno meso i nekoliko sjemenki. Uglavnom ih jedu dok su svježi, ali kako počinje fermentirati u roku 3 do 4 dana, domaćice ga znaju brzo pretvarati u pekmeze, sokove, kolače, likere, vino...
Ove bobice su odlične za ublažavanje nekih tegoba, poput proljeva, astme, upale grla... Jabuticaba obiluje antioksidansima, ima dobra protuupalna svojstva i odlična je za usporavanje starenja kože jer djeluje blagotvorno na nju. Također, jača pluća, potiče probavu, dobra je za srce i poboljšava zdravlje cijelog organizma.
Jabuticaba je inače spororastuća zimzelena biljka koja može doseći visinu od 15 metara ako se ne orezuje. Lišće je ružičasto dok je mlado, a kasnije postaje zeleno.
Što se tiče podneblja gdje raste, vrlo je prilagodljiva iako preferira vlažno, bogato, blago kiselo tlo. Međutim, dobro uspijeva čak i na alkalnom tlu tipa plaže i pijeska, sve dok se pravilno njeguje i dobro navodnjava.
Prije plodova na deblu se pojavi 'milijun' malih bijelih cvjetova. U svom prirodnom staništu ovo drvo može cvjetati i donositi plodove 5 do 6 puta godišnje. Također, podnosi blage, kratke mrazeve i temperaturu do -3.
Zbog kompaktnog, vlaknastog korijenja lako se uzgaja i u teglama, a neki su uspjeli ovo drvo uzgojiti u bonsai varijanti.
Jabuticaba se u Brazilu uzgaja od vremena prije prije nego je Kristofor Kolumbo otkrio Ameriku.