To je to što me zanima!

Bila je pijana, a alkohol ne pije: Crijeva joj ga sama stvaraju

Kanađanka je kroz dvije godine dva puta zbog neobjašnjivog pijanstva išla na hitnu. Liječnici su tek nakon sedmog puta posumnjali na rijetki sindrom auto-pivovare
Vidi originalni članak

Nesretna Kanađanka dvije se godine borila s vlastitim alkoholiziranim stanjem, iako zbog vjere nije okusila niti kapi alkohola. 50-godišnjakinja imala je sve simptome pijanstva - vrtoglavicu, mučninu i dezorijentaciju, a jednom se čak i srušila tijekom pripremanja ručka djeci. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Žena je bila vrlo često kod obiteljskog liječnika, a na hitnu je otišla čak sedam puta. Doktore je uvjeravala da zbog vjere ne pije, što je potvrdio i njezin suprug. Tek nakon sedmog posjeta liječniku, shvatili su da bi to mogao biti ABS - ispričala je Dr. Rahel Zewude s a Sveučilišta u Torontu, prenosi CNN.

ABS, (auto-brewery syndrome) ili sindrom autofermentacije (auto - pivovare) stanje je u kojem gljivice u crijevima stvaraju alkohol fermentacijom, a to su gljivice Saccharomyces i Candida.

Kanađanka je imala između 30 i 60 milimola alkohola po litri u krvi, a 2 milimola su u normalna vrijednost. Njezine vrijednosti mogu biti i fatalne, istaknula je doktorica Zewude.

PROMO Previše ste popili i borite se s mamurlukom? Pronašli smo savršeno rješenje za vas

Ovo je stanje rijetko prepoznato, a i vrlo je rijetko. Od 1974., 20 dijagnosticiranih slučajeva ovog sindroma zabilježeno je u engleskoj medicinskoj literaturi. Prvi poznati slučaj ovog sindroma zabilježen je 1946. u Africi, kad je od njega preminuo petogodišnji dječak. Obdukcijom je u njegovom trbuhu pronađena pjenušava tekućina s mirisom alkohola.

Auto - pivovara se liječi kurom fungicida i vrlo strogom prehranom s minimalno ugljikohidrata.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • fabercastell 04.06.2024.

    To je pri nami v Zagorju genetski

  • aingemahtec 04.06.2024.

    A s... grožđice

  • tutek! 04.06.2024.

    Znači ni moja susjeda nije pila, to što se iz trgovine uvijek (krišom) vraćala sa cekerom punim flaša vina, to je bilo za goste. I to što je sakrivala prazne flaše po kući isto je bilo samo da drugi ne vide koliko njezini gosti puno piju. A mi mislili...

Komentiraj...
Vidi sve komentare