Tijekom ljeta bolje je koristiti suhe deserte, termički obrađene, bez file i krema, pogotovo bez krema koje sadržavaju jaja, šlag ili mlijeko. Ti se sastokci ne preporučuju tijekom ljetnih mjeseci jer se lakše kvare, ali i zbog toga što zagrijavaju organizam, pa će samo pojačati dojam ovih vrućina, ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat. Dodaje kako je najbolja preporuka deserta za ljeto klasična voćna salata.
- Voće je prebogato vitaminima i mineralima i idealno ga je iskoristiti u ovo vrijeme kad ga ima u izobolju. Osim toga, voćnu salatu možete pripremiti i čuvati u hladnjaku tri do četiri dana i koristiti za druge slastice, kaže. Za međuobrok je odličan izbor kriška laganog biskvita, koji možete preliti s dvije žlice voćne salate i/li dodati malo domaćeg voćnog sladoleda. Voćnu salatu možete iskoristiti i kao osnovu za sladoled: Pomiješajte ju s bananom, malo bademovog, zobenog ili rižinog mlijeka).
POGLEDAJTE VIDEO: Top 5 najboljih namirnica protiv alergija
- Kad god koristite voće za pripremu deserta, bolje ga je koristiti sirovog, ili kratko ukuhanog u žele, s jako malo vode. Tako ćete bolje sačuvati njegova vrijedna svojstva, ističe nutricionistica. Takvim desertima ne treba dodavati šećer, po potrebi zasladite ih medom. Za pripremu savijača s voćem koristite griz i jogurt, što će im dati puniji okus. Kod pita, uz ta dva sastojka, možete koristiti i krušne mrvice ili mljevene orahe i bademe, kako sok od voća ne bi previše omekšao tijesto i učinio ga gnjecavim.
Evo i nekoliko recepata:
1. Brzi sladoled od bobičastog voća
SASTOJCI: 2 zrele banane, 1 žlica bademovog mlijeka, 1 žlica ekstrakta od vanilije i pola šalice miješanog bobičastog voća, zamrznutog.
PRIPREMA: Ogulite banane i narežite ih na kolutiće, pa ih stavite na sat vremena u zamrzivač. Potom sve sastojke prebacite u blender i dobro promiješajte. Na isti način možete napraviti i sladoled s drugim vrstama voća: Njegova osnova su banana i zobeno, bademovo ili rižino mlijeko, a kombinirati možete razno voće: dinju, ananas, avokado, breskve i slično. Želite li, pak, pomalo egzotičan okus, kombinirajte samo bananu i kokosovo mlijeko.
2. Ljetna torta od limuna i malina
SASTOJCI: Za koru: 2 šalice kockica kokosa (mogu se nabaviti u trgovinama zdravom hranom), ½ šalice badema, 1 žlica kokosovog ulja sobne temperature, ½ šalice datulja, zest od jednog limuna, prstohvat morske soli. Za limunovu kremu: šalica indijskih oraščića koje ste namočili u vodi preko noći, jedna šalica kokosovog vrhnja (to je vrhnje koje se formira na vrhu kad ostavite kokosovo mlijeko preko noći u šalici u hladnjaku), 1/3 šalice kokosovog ulja, ½ šalice sirupa agave, sok od 2 limuna, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 žličica ekstrakta kurkume, prstohvat morske soli. Za sloj od malina: 1¼ šalica malina, ⅓ šalice sirupa agave, ⅓ šalice kakao maslaca (može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane).
PRIPREMA: Pomiješajte sve sastojke za donju koru u blenderu dok se dobro ne sjedine. Rukama utisnite smjesu u kalup za tortu. Dobar izbor su kalupi koji se mogu otvoriti sa strane, jer je lakše izvaditi tortu. Nakon što ste utisnuli koru, stavite ju u zamrzivač, dok drugi slojevi torte ne budu gotovi. Za kremu od limuna pomiješajte sve sastojke u blenderu i prelijte preko kore, pa opet stavite u zamrzivač. Za sloj od maline otopite kakao maslac, pa ga pomiješajte u blenderu s malinama i agavinim sirupom te prelijte preko slojha s limunom. Ostavite tortu u hladnjaku najmanje 4 sata, pa - uživajte.
3. Puding od avokada
SASTOJCI: 3 avokada, 1/8 žličice soli, 1/2 žlice vanilije, 4-6 žlica svježeg soka od limete (sok od 2-3 limete - može se koristiti i limun), 2-3 žlice meda.
PRIPREMA: Dodajte sve sastojke u mikser, dobro promiješajte i prebacite u male zdjelice koje treba ostaviti u hladnjaku, da se puding ohladi. Imajte na umu da je riječ o kaloričnom desertu, pa porcije trebaju biti male.
4. Voćna salata – dvije verzije
SASTOJCI 1: Borovnice, jabuke, jabuke, breskve, lubenica, grožđice malo namočene u rumu, žlica meda i nekoliko kapi limuna.
SASTOJCI 2: Dinja, kivi, jabuka, malina, žlica meda i sok od limuna.
PRIPREMA: Narežite voće tako da sačuvate sav njegov sok, pa dodajte limun i med i miješajte dok se sokovi ne povežu. Po želji, dodajte malo sjeckanih badema ili oraha, te dva, tri listića mente. Dobro rashladite.
5. Voćna želatina
SASTOJCI: 3 šalice kašastog svježeg voća, 1,3 šalice hladne vode, ½ šalice javorovog sirupa, 2 žlice limunovog soka, 3 žlice želatine.
PRIPREMA: U loncu kombinirajte voćnu kašu, javorov sirup, limunov sok i 1 šalicu vode. U malu zdjelu dodajte preostalih 1/3 šalice vode. Prelijte želatinu ovom vodom i ostavite da omekša. Dok želatina cvjeta, ugrijte smjesu kaše na laganoj vatri na 110 stupnjeva. Uklonite s vatre i umutite u želatinu. Miješajte dok se ne otopi. Ulijte želatinu u pojedinačne šalice, veliku tavu ili bilo koju drugu posudu. Ostavite u hladnjaku dok se smjesa ne ohladi, pa poslužite ohlađeno, s dodatkom voća, šlagom ili jogurtom, po želji.
6. Sladoled od manga, mrkve i limete
SASTOJCI: za smoothie od manga, mrkve i limete: 1 i pol šalica manga narezanog na kockice (svježeg ili smrznutog) pola šalice soka od limete i pola šalice soka od mrkve.
PRIPREMA: Ocijedite sok od mrkve u sokovniku. Ako ga nemate, naribajte mrkvu, pa ju protivnite kroz gazu. Sve sastojke promiješajte u multipraktiku, pa prelijte u posudice za sladoled i dodajte štapiće. Ostavite u ledenici na nekoliko sati, da se zamrznu.
7. Pita od sira
SASTOJCI: Za biskvit: 3 jaja 1 čaša šećera (čaše od jogurta - 180 grama) 1 čaša ulja, 1 kiselo vrhnje, 2 čaše brašna, 1 prašak za pecivo. Za nadjev od sira: 500 grama svježeg sira, 1 kiselo vrhnje (180 grama), 6 žlica griza, 6 žlica šećera, 1/2 limuna i ribana korica, 2 jaja, 2 vanilin šećera.
PRIPREMA: Pomiješajte sastojke za tijesto i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. U drugoj posudi izmiješaj sir i ostale sastojke za nadjev. Lim za pečenje premažite uljem ili maslacem, pa prelijte u njega više od pola smjese za tijesto. Preko nje lagano premažite nadjev od sira, a zatim premažite ostatak smjese za tijesto. Pecite na 200 stupnjeva oko 30 minita. Ohladite i posipajte šećerom u prahu.
8. Krostata bez šećera
SASTOJCI: 15 dekagrama maslaca, 25 dekagrama integralnog brašna, 1 dekagrama stevije u prahu, 10 dekagrama mljevenih lješnjaka, 1 jaje, limunova korica od 1 limuna, 1 dekagram cimeta u prahu, 0,2 dekagrama sode bikarbone, 5 kapi ekstrakta vanilije, 30 dekagrama džema (nastojte pronaći onaj bez šećera). Alternativa džemu je voćni puding (ukuhajte 300 grama voća s malo vode u kašu, pa dodajte žličicu pudinga od vanilije), ili voćni žele.
PRIPREMA: Zamijesite tijesto od maslaca, brašna (kojem ste dodali sodu bikarbonu), stevije, mljevenih lješnjaka i jaja te dodajte vaniliju, cimet i koricu limuna. Razvaljajte ga u kalup za krostatu. Pecite 20 minuta na 180°C i ohladite. Premažite džemom, voćnim pudingom, odnosno voćnim želeom.
9. Voćna salata s kvinojom
SASTOJCI: 2 šalice kuhane kvinoje, 2 šalice borovnica, 2 šalice malina,1 šalica dinje narezane na kockice, 2 šalice ananasa narezanog na kockice, šaka listića svježe mente, 2 žlice meda, sok od jedne limete, ½ žličice cimeta.
PRIPREMA: pripremiti preljev za salatu od meda, soka limete, cimeta i nasjeckanih listića svježe mente. Voće pomiješati s kvinojom te preliti pripremljenim preljevom. Poslužiti ohlađeno.