Kroz povijest papar je bio toliko cijenjen i skup da su Rimljani, kako bi spasili grad od opsade Vizigota, platili slobodu srebrom, zlatom, svilom, zemljom i s gotovo dvije tone papra, navodi Marjorie Shaffer, autorica knjige “Pepper: A History of the World’s Most Influential Spice”.
Padom Rimskog Carstva Arapi su postali dominantni u prodaji i razmjeni papra. U 15. stoljeću glavna sila prodaje papra smjestila se u Veneciji, gdje su cijene porasle za 40 posto.
- Cijeloj Europi papar je postao dostupan tek kad je portugalski istraživač Vasco da Gama došao do Rta dobre nade 1498. i otvorio mogućnost za razmjenu dobara između Europe, Indije i Kine te tako, ni ne znajući, otvorio mogućnosti stvaranju kolonija i imperijalizma. U 15. stoljeću počinje prodaja ovog, tad skupog, začina - kaže Shaffer.
U želji da se obogati, Kristofor Kolumbo napunio je svoj brod čili papričicama misleći da su skupi papar.
Papar je jedan od najstarijih začina koji se prodavao između Azije i Europe, a spominje ga se čak i u 3000 godina starom sanskrtu, odakle mu i potječe ime. Pippali je sanskrtska riječ za bobicu i od te riječi potječe današnji naziv papar.
- U srednjem vijeku Europljani su papar koristili za plaćanje najma i poreza, a u drevnom Egiptu stavljan je mumijama faraona u nos - piše autorica.
Pod arapskim monopolom u prodaji papra, njegov put se širio preko Arapskog poluotoka, preko Egipta do Europe, no pravo podrijetlo ovog začina dugo je skrivano od Europljana.
- Crni papar potječe iz južne Indije u kojoj je cijenjen stoljećima. Kad je 327. godine prije Krista Aleksandar Veliki došao do Indije i otkrio čari dobro začinjene hrane, vodili su se ratovi, uništavala kraljevstva i otkrivali kontinenti, a sve zbog biljke veličine perlice znane pod imenom papar.
Zahvaljujući visokoj cijeni i prestižnoj ulozi koju je papar imao, postao je simbol moći i bogatstva koje si je rijetko tko mogao priuštiti. Godinama su ljudi mijenjali gram po gram papra za zlato.
- Papar je popularnost stekao jer je s lakoćom mogao sakriti činjenicu da hrana nije svježa, što je mnogo značilo prije nego što su ljudi naučili kako očuvati svježinu hrane. Popularnost papar može zahvaliti i činjenici da se stoljećima koristio kao jedan od glavnih lijekova za razna stanja i bolesti, poput zatvora, proljeva, gangrene, bolova u ušima, srčanih problema, nesanice, bolova u zglobovima, ugriza insekata ili opeklina. U petom stoljeću koristili su ga i kod očnih problema, no ne postoje konkretni medicinski dokazi da papar zaista djeluje na navedene probleme - rekla je Shaffer.