Većina ljudi upoznata je s lošim šefovima, no rijetki su radili s odličnim šefom, kaže Liz Wiseman, autorica knjige “Multipliers”.
Ona je proučavala radnje različitih tipova šefova te ih svrstavala u kategorije. Zaključila je da su loši šefovi ‘umanjivači’. To su oni koji iscrpljuju energiju, motivaciju i druge karakteristike koje nekoga čine dobrim radnikom. S druge strane, odličnim šefovima smatra ‘umnoživače’, one koji svoje zaposlenike čine višestruko boljima.
- Zbog ‘dobrih’ ćete se šefova osjećati kao stvoreni za neki posao, dok ćete se zbog onih ‘loših’ užasavati jutarnjeg odlaska na posao. ‘Umanjivači’, premda često inteligentni i sposobni, katkad guše ideje svojih zaposlenika koji se zbog toga osjećaju manje vrijednima i neispunjenima. Takvi obično ističu samo svoje ideje i ne mare previše za tuđa mišljenja. Na taj način dolazi do manje produktivnosti zaposlenika. ‘Umnoživači’ povećavaju inteligenciju i postignuća svog tima. Oni nastoje iz svakoga izvući ono najbolje i prikazati ih u najboljem mogućem svjetlu - navodi Wiseman.
U knjizi autorica navodi i ‘magnete za talente’. To su ljudi koji znaju stvoriti odličan tim. Posvuda traže talente, bez obzira na tradicionalne granice i hijerarhije. Ako netko ima potrebne vještine, njemu je vrijedan. Oni utvrđuju instinktivne vještine pojedinaca, a potom ih stavljaju na mjesta koja im odgovaraju. Ne grade tim od ljudi s istim talentima, već prirodno znaju kako ih spariti. Naposljetku, miču prepreke kako bi tim postigao maksimalnu učinkovitost. Primjerice, ako se nečiji ego previše ističe, mijenjaju ga kako ne bi ometao ostale u obavljanju posla, bez obzira koliko on talentiran bio.
- Ako već imate svoj tim, možete postati ‘magnet za talente’ u tri koraka. Prvo otkrijte specifičnosti osoba u svom timu. Otkrijte njima i ostalim kolegama za što su nadareni i što im dobro ide. Zatim ih postavite na položaj koji će im pomoći istaknuti talent. Naposljetku, kad netko dosegne svoj limit, dopustite mu da ode ako to želi. Tako će se moći dalje razvijati na drugom mjestu - savjetuje autorica te dodaje da dobar zaposlenik ne donosi odluke u žurbi već otkriva problem i daje prijedlog njegova rješavanja i svoje uloge u tome.
- Važno je šefa na prijateljski način uvjeriti da ste sposobni i kvalificirani za posao te da vas ne treba stalno nadgledati - kaže autorica.