Krumpir ima toliko široku primjenu da ljudi, ne samo da ga jedu, nego ga čak i piju ako su ljubitelji ruske votke. Čak milijarda ljudi na svijetu pojede prosječno jedan krumpir dnevno.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ova je namirnica toliko važna da ima i svoj dan, a Ujedinjeni narodi su cijelu 2008. godinu proglasili Godinom krumpira. Najpopularniji su recepti za pire-krumpir, restani, pečeni ili pekarski. Napravite ga na ovaj dan i budite zahvalni jer postoji. Danas nemojte brinuti za kalorije u njemu.
Evo kako dobiti savršeno hrskav pomfrit
Idealno je za pomfrit odabrati škrobni i zlatni krumpir, jer se bijeli ili blijedi krumpir brže suši kod pečenja prije nego što ga ogulite i narežete na kriške srednje veličine. Također je važno oprati i namočiti krumpir u posudi s vodom kako bi se postigla hrskavost.
Zatim, izrezani krumpir stavite u duboki i široki lonac napunjen uljem na srednje jakoj vatri. Trebate samo dopola napuniti lonac uljem. Miješajte ga svakih nekoliko minuta, 20 minuta, a kada počne plutati na vrhu ulja, to ukazuje na to da su skoro gotovi. Jednom kada svi počnu plutati i poprime zlatno smeđu boju, uklonite ih s ulja. Zatim ih stavite u tanjur obložen s par listova papirnatih ručnika kako bi se upio višak masnoće.
Važno je staviti pomfrit u veliki i duboki lonac s dubokim dnom. Iz sigurnosnih razloga morate pronaći veći lonac da vas masnoća ne poprska. Vrhunski kuhari također preporučuju posipati žlicu kukuruznog škroba preko pomfrita da upije vlagu i doda mu hrskavost.
POGLEDAJTE VIDEO: ŠTO STAVLJATE PRIJE, PAULJICE ILI MLIJEKO?