Prvi je korak odabir dobre, zrele i slasne lubenice. Bitno je da bude tamne zelene boje, bez puno posjekotina i s čvrstom korom. Trebala bi biti teška jer u sastavu ima više od 90% vode. Također možete 'kucnuti' koru i provjeriti je li ton dubok, kao i provjeriti ima li na kori žutu mrlju koja je tipičan znak zrelosti.
Pogledajte video:
Od pirea lubenice možete napraviti ukusno ledeno osvježenje ili pak aromatičan ružičasti koktel - samo izmiksajte kockice lubenice u blenderu za bazu. Za smoothie koristite gusti pire, a želite li rjeđi sok, procijedite pire.
Lubenicu možete iskoristiti i za pripremu odličnog pudinga. Servirajte ga rashlađenog, uz malo tučenog vrhnja i pistacija pa uživajte u sezonskom osvježenju – idealnom za vruća ljetna popodneva.
Pravi ljetni klasik je slushie, smrznuti pire u koji (po želji) možete dodati i neko alkoholno piće ili ga zasladiti medom. Nakon par sati u zamrzivaču možete ga poslužiti poput sladoleda, bez brige oko kalorija.
Šampanjac i lubenica su odlična kombinacija
Za slasno piće za odrasle, pjenušac pomiješajte sa sokom lubenice, malo limete i listićima svježe mente. Ove koktelčiće možete poslužiti u čaši za martini, ukrašene bobicama voća nabodenima na čačkalice. Možete ih raditi i s votkom ili nekim drugim omiljenim alkoholnim pićem.
Smrznuti desert
Pomiješate li kockice lubenice u blenderu s jogurtom ili mlijekom, dobit ćete kremasti smoothie. Zasladiti ga možete medom, a listići svježe mente dat će mu još snažniju osvježavajuću aromu.
Za ledeno osvježenje, zamrznite pire lubenice u kalupima za sladoled. Aromatizirati će ga limeta i menta, a možete ga i pomiješati s jogurtom za slasni 'frozen yogurt'. Dobit ćete zdravi ljetni sladoled.