To je to što me zanima!

Volite li ljutu hranu? Razlozi zašto ju je dobro jesti svaki dan

Pola milijuna ljudi sudjelovalo je u višegodišnjem istraživanju međunarodnog tima znanstvenika. Pratili su koliko puta tjedno jedu ljutu hranu i kolika im je duljina života
Vidi originalni članak

Čili, feferoni i kajenski papar su ljute papričice iz porodice Capsicum. Dobri su za poticanje probave, a sastojak kapsaicin zaslužan je i za smanjivanje osjećaja boli. Također, potiče stvaranje endogenih opijata tzv. endorfina u mozgu što vodi boljem raspoloženju i osjećaju ugode.

POGLEDAJTE VIDEO Superhrana budućnosti:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Harvard došli su do zaključka kako taj sastojak u kombinaciji s tvari QX-314 koja se nalazi u lidokainu (lokalnom anestetiku) uspješno uklanja bol, a ne uzrokuje ukočenost mišića i omamljenost. Vjeruju kako kapsaicin potiče stvaranje endogenih opijata tzv. endorfina u mozgu što vodi boljem raspoloženju i osjećaju ugode.

IMA RAZLIKA Kako prepoznati muči li vas alergija ili ste dobili koronu?

Ljudi koji redovito jedu ljutu hranu imaju šansu živjeti deset do 14 posto duže od ostalih, tvrdi međunarodni tim  znanstvenika. Vjeruju kako je za to zaslužan bioaktivni sastojak ljutih začina - kapsaicin, koji ima dobar učinak na zdravlje. Taj sastojak nalazi se u čiliju, feferonima i kajenskom papru. Što više kapsaicina sadrže, ljući im je okus.

Da bi potkrijepili svoje tvrdnje znanstvenici su trebali dobrovoljce koji će iskreno progovoriti o svojim prehrambenim navikama i zdravlju. Odgovarali su na pitanja koliko puta tjedno jedu ljutu hranu, koje ljute začine su stavljaju u nju i u kojem obliku (svježe papričice, sušene, umake itd.).

NOVO ISTRAŽIVANJE Socijalna povezanost može biti važna u borbi protiv depresije

U anketi je sudjelovalo skoro pola milijuna ljudi u dobi između 30 i 79 godina, a provedena je između 2004. i 2008. godine. Nakon nešto više od sedam godina proučili su koliko anketiranih je umrlo - brojka je pokazala malo više od 20.000 njih.

Zaključili su kako za deset posto vremena duže žive ispitanici koji su rekli da jednom do dva puta tjedno jedu ljutu hranu od onih koju ju ne jedu, a 14 posto duže oni na čijem je tanjuru dva do sedam puta tjedno. Rezultati su bili jednaki i za muškarce i za žene. Ljuta hrana zaslužna je, kažu, za manji postotak obolijevanja od raka, srčanih bolesti te bolesti dišnog sustava, prenosi Techly.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Rafo 26.08.2020.

    Čili, papar, hren, feferoni... svaki dan stavljam u jelo bar nešto od toga..

  • 26.08.2020.

    Ne volim ljutu hranu ni ljute žene

  • Deda Ostoja 26.08.2020.

    Capsicum je jednostavno - paprika. Sve vrste paprika su biljke iz roda Capsicum. Ljute papričice koje vi navodite su iz vrste Capsicum Annuum. Postoji još i vrsta Capsicum Chinense, od kojih je vjerojatno najpoznatija Habanero chili paprika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare