Sastojci:
- 8 velikih paprika
- 100 g narezane zelene paprike
- 200 g naribane mrkve
- malo Asafoetida (začin podrijetlom iz Perzije)
- 2 zdjelice narezanih rajčica
- 100 g sojinih pahuljica, ljuspica ili komadića (ili 2 zdjelice kuhane leće)
- pola zdjelice soka od rajčice
- 3 zdjelice kuhane smeđe ili basmati riže (može i ječam ili heljda)
- 1/4 žličice bosiljka
- malo curry začina
- 50 g ribanog dimljenog tofua ili seitana
- malo luka i češnjaka u prahu ili granulama
- papar
- sol
- sjeckani peršin za posipanje
Za umak:
- 3 do 4 rajčice
- 2 do 3 žlice pirea od rajčica
- Asafoetida
- 1 žlica šećera
- žlica maslinovog ulja
- malo soli
- malo bosiljka
- voda
Postupak:
Očišćene paprike prokuhajte pet minuta u slanoj vodi. U drugoj posudi pet minuta pirjajte Asafoetidu, luk, češnjak, rezanu papriku, mrkvu, rajčice i navlažene sojine ljuspice ili leću. Potom dodajte ostale sastojke.
Uklonite sa štednjaka pa time punite paprike, posložite ih u lonac pa dodajte umak.
Umak se priprema od Asafoetide i rajčice koje se propirjaju u malo ulja i vode. Zatim se ubace ostali sastojci i još malo ostavi na štednjaku. Na kraju ulijte još vode i prebacite gotovi umak u lonac s paprikama da ih pokrije oko dvije trećine.
Paprike kuhajte poklopljene na laganoj vatri oko 45 minuta, a možete ih pripremiti i u pećnici - najprije prekrivene s folijom pola sata pa 15 min bez folije. Na kraju ih pospite sjeckanim peršinom, prenosi Atma.