To je to što me zanima!

VegeSajam nudi sve, od gotove hrane do kozmetičkih proizvoda

Sajam se održava danas do 20 sati na zapadnom dijelu Trga bana Jelačića, a u ponudi se našlo svega, od kozmetike koja nije testirana na životinjama do veganskih varijacija hamburgera i tortilja
Vidi originalni članak

Nakon nekoliko mjeseci loših vijesti, od korone do potresa u Zagrebu, donijeli smo nešto pozitivno na glavni zagrebački trg koji je privukao mnoge građane i ponudio im mnoštvo veganskih proizvoda, od hrane do kozmetike, kaže Luka Oman, predsjednik udruge 'Prijatelji životinja' koja je devetu godinu za redom organizirala VegeSajam u Zagrebu. 

- Nešto je manje štandova i morali smo uskladiti sve s epidemiološkim mjerama. Bez obzira na situaciju, sretni smo što smo i ove godine uspjeli organizirati sajam veganskih proizvoda. Mislim da su ljudi sve više svjesni blagodati veganske prehrane. Drago nam je da smo se okupili, kako nama tako i izlagačima i nadamo se da ćemo privući što više znatiželjnih građana  - kaže Luka Oman.

Sajam se održava danas do 20 sati na zapadnom dijelu Trga bana Jelačića, a u ponudi ima svega, od domaćih prehrambenih proizvoda OPG-ovaca, kozmetike koja nije testirana na životinjama do veganskih varijacija hamburgera i tortilja. 

Na štandu brenda Sana delikatese iz Koprivnice pažnju privlači orijentalni namaz hummus u raznim varijantama koji se mogu i degustirati u kombinaciji s papričicama i uljem. Tu su i začini poput maslinova ulja s medvjeđim lukom te ulje s narančom i limunskom travom kao dodatak salatama, a služi kao dekoracija jelima zbog specifične boje. U ponudi je i guacamole umak od avokada i bijelog luka. 

RECEPT Vege burger za prste polizati - mnogima je ukusniji od mesa

- Baza za humus je slanutak i sezam. To su bliskoistočni recepti stari preko 1000 godina. Mi imamo svoje dodatke. Tako da pored klasičnog imamo humus od paprika, chilija te bučnih sjemenki za koji smo  2018. godine dobili nagradu za proizvod godine - kaže Jasmina Kopričanec. 

Posebno je zanimljiv kečap od cikle koji ima tri puta manje šećera od standardnog kečapa, s tim da je rađen od šećera od šećerne trske. Sezamova pasta tahini pored klasične dolazi i u mediteranskoj i chili verziji.

Na štandu OPG Kalić iz Đakova koji proizvode ekološku konoplju već sedam godina, od konoplje imaju sve, od čaja do kozmetike. Tu je konopljino ulje, sjemenke konoplje, oljuštene sjemenke konoplje, čaj od lišća i cvijeta, proteini te brašno. Kozmetička linija odlična je za kožu, a od toga se posebno se ističe konopljino ulje za lice i ulje za masažu koje se nanosi na bolna mjesta na tijelu. Imaju i tinkturu za kosu, a CBD krema se koristi za ublažavanje ekcema, alergija i dermatitisa. Ulje od cvijeta konoplje se koristi kao zdravi dodatak prehrani. 

- Konoplja je puna vitamina i minerala i odličan je čistač organizma. Ulje i čaj od konoplje u prehrani su posebno ljekoviti i zdravi dodaci - kaže Jasna Beritić iz OPG-a Kalić. 

Na sajmu svoje mjesto je našla i Annapurna, domaći proizvođač ekoloških proizvoda na bazi soje i pšenice. Nude se hrenovke, stellina kobasica, dimljeni tofu rađen od sira od soje te medaljoni.

11 DANA HEDONIZMA Burgermanija obuzela Zagreb: Latino, lovačke i vege delicije

Pored gotovih proizvoda, restoran Oaza Joyful Kitchen na licu mjesta radi veganske burgere i tortilje. Pored toga, u ponudi je kolač od prosa te sokovi, a posebno se ističe Imunoboost od mente i đumbira za jačanje imuniteta. 

- Burger je 100 posto veganski. Verzija koju danas nudimo, Burger spicy lava malo je pikantniji zbog umaka. Burger se radi od kombinacije slanutka, riže i začina. Sve što radimo u restoranu je od domaćih namirnica - kaže Alen Crnčan. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare