To je to što me zanima!

Veganski recepti za cijeli dan - od doručka i ručka do deserta, večere i hrskavih grickalica

Tu su recepti za kašu koja će vas ujutro napuniti energijom, lazanje za ručak, čokoladna torta je za desert, hrskavi komadići cvjetače za večernje grickanje
Vidi originalni članak

Veganski način prehrane podrazumijeva potpuno izbjegavanje hrane životinjskog podrijetla, uključujući i jaja te mliječne proizvode. Ljudima koji nisu navikli na takvu vrstu hrane može se činiti nemogućim skuhati nešto fino, ali nije tako. Veganska hrana je itekako ukusna ako znate što radite.

POGLEDAJTE VIDEO Zdrava prehrana:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na primjer, kolače bez problema možete napraviti bez jaja, mlijeka i maslaca. Isto tako, lazanje bez mesa su nekima čak ukusnija opcija od klasičnih. 

SLIČNI, ALI RAZLIČITI Ovo su razlike između vegana, vegetarijanca i biljne prehrane

Donosimo vam primjer veganskog jelovnika za cijeli dan, od doručka, ručka, deserta, večere:

Doručak - zdrava kaša

Sastojci:

  • šaka nekog bobičastog voća 
  • pola žlice zobenih pahuljica
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • 2 žlice usitnjenih sušenih datulja
  • pola žličice kurkume u prahu
  • pola žličice cejlonskog cimeta
  • pola žlice sirovog kakaa u prahu 
  • biljno mlijeko (bademovo, sojino, kokosovo...)

Priprema:

Zobene pahuljice prelijte s toplim vege mlijekom ili ih malo prokuhajte, a potom dodajte sve ostale sastojke, promiješajte i to je to, super zdravi doručak je spreman.

Ručak - lazanje

Sastojci:

  • 4 tikvice
  • 300 g veganskog sira
  • mediteranska mješavina začina
  • umak od rajčice (ili, još bolje, marinara umak)
  • maslinovo ulje
  • 3 češnja češnjaka
  • kopar
  • peršin
  • sol
  • papar

Postupak:

Tikvice izrežite na ploške pa ih slažite na protvan premazan maslinovim uljem. Premažite ih uljem, posolite i pospite mediteranskom mješavinom začina. Potom ih pecite 20 minuta na 200 stupnjeva i ostavite da se skroz ohlade. U međuvremenu pomiješajte veganski sir, sol, papar, dvije žlice maslinovog ulja, protisnuti češnjak, kopar i peršin.

Krenite sa slaganjem sastojaka u vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali uljem i umakom od rajčice. Slažite red tikvica - smjesu od sira - umak od rajčice pa tikvice... Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh stavite malo naribanog vege sira i pecite 25 minuta na 200 stupnjeva.

Desert - fina čokoladna torta

Sastojci:

  • 100 g mljevenih keksa u kojima nema mlijeka i maslaca
  • 6 žlica ulja, obično ili kokosovo
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 120 g pudinga od čokolade koji je napravljen s vodom ili biljnim mlijekom (bademovo, kokosovo...)
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 250 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 1,4 l vode
  • 18 žlica glatkog brašna
  • 18 žlica šećera ili zdravije zamjene za šećer
  • 3 žlice pekmeza po izboru
  • 300 g šlaga na bazi biljnih masnoća u u vrećici i 500 ml mineralne ili obične vode (umjesto toga možete jednostavnije umutiti pola litre biljnog vrhnja)

Priprema: 

Najprije upalite pećnicu na 180 stupnjeva pa dok se ona grije, radite smjese. U 400 ml tople vode otopite 13 žlica šećera, ubacite 4 žlice ulja i pekmez pa sve dobro pomiješajte. U tu smjesu dodajte brašno, kakao, soda bikarbonu i mljevene kekse.

Kalup za torte obložen masnim papirom ulijte dio smjese, računajte da vam trebaju tri do četiri kore. Svaku pecite 13 minuta.

RECEPT Veganska sarma koja okusom ne zaostaje za onom klasičnom

Nakon toga napravite puding po dok je još vruć dodajte u njega 100 g crne čokolade. Preko te smjese stavite plastičnu foliju kako se na vrhu ne bi stvorila korica i ostavite da se dobro ohladi. Potom umutite u puding margarin i šećer u prahu. Napravite i šlag.

Sada, kada je sve spremno, slažite slojeve. U protvan na prvu koru stavite kremu od pudinga pa šlag, na to opet stavite koru pa puding i šlag, i tako dok ne složite sve slojeve.

Ostavite da se dobro stisne pa izvadite tortu iz kalupa, premažite vrh šlagom i prelijte glazurom od čokolade - 100 g otopljenih u dvije žlice ulja. Dekorirajte po želji.

Večera - hrskava cvjetača

Sastojci:

  • 1 glavica cvjetače
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice češnjaka u prahu
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice svježe mljevenog papra
  • malo ljutog umaka po izboru

Postupak: Izrežite cvjetaču na manje dijelove pa komade pomiješajte sa dvije žlice maslinovog ulja i začinima, osim ljutog umaka. Pecite na 200 stupnjeva oko 15 minuta, odnosno dok ne porumeni i postane hrskava.

Izvadite pa prelijte mješavinom preostalog maslinovog ulja i ljutog umaka. Dobro promiješajte i pecite još 5 do 10 minuta. Poslužite odmah.

POGLEDAJTE TRAILER NOVOG SERIJALA SPOJ NA SLIJEPO

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare