Za otprilike 500 milijuna ljudi u Africi i Aziji banane su glavna prehrambena namirnica, a po tome koliko ih jedemo su četvrta najvažnija namirnica na svijetu - u prosjeku ih u godini pojedemo stotinjak.
No premda svi znaju da je ova voćka popularna i hranjiva, često možemo pročitati potpuno oprečne stavove o tome kako ona utječe na probavu - ako u Google tražilici spojite pojmove 'banana' i 'zatvor', pronaći ćete otprilike podjednak broj tvrdnji da su dobre za opstipaciju ili zatvor koliko i posve suprotnih, da ga uzrokuju.
Mogu li banane pomoći kod opstipacije ili zatvora?
Odgovor na to, tvrde liječnici, leži u njihovoj boji odnosno zrelosti:
Prema riječima dr. Alejandra Carrascoa manje zrele zelene banane su i manje slatke, tvrđe teksture i u sebi imaju više škroba i pektina.
- Pektin i rezistentni škrob u vlaknima banane imaju prebiotsko djelovanje, što znači da hrane dobre bakterije u crijevima - kaže Carrasco.
Jedno od istraživanja kaže da, iako su zelene banane dobre za cjelokupno zdravlje crijeva, škrob u njima teško se probavlja zbog čega banane mogu uzrokovati ili pogoršati zatvor. S tim se slaže i obiteljska liječnica dr. Bindiya Gandhi koja kaže da banane sigurno pogoršavaju zatvor, odnosno pomažu kod proljeva.
- Žute banane gube škrob kako sazrijevaju - kaže Carrasco, no on ne nestaje već se pretvara se u jednostavne šećere, povećavajući tako glikemijski indeks i slatkoću banane.
- Kako se razgrađuje, banana postaje lakše probavljiva - dodaje Carrasco.
Ukratko, žute banane imaju više šećera od zelenih ali kako imaju i manje škroba, mogu pomoći probavi i njenu učestalost.
Smeđe banane poput žutih s vremenom gube škrob a kako imaju više šećera i ugljikohidrata, a Gandhi kaže da zbog puno šećera mogu potaknuti upale u tijelu.
Zbog malo škroba mogu biti kao i žute korisne za probavu - rekla je Carrasco za Mbg, a imaju i najviše antioksidansa.
Smeđe banane će, dodaje, pomoći zasladiti smoothieje ili kruh od banana jer im se većina škroba pretvorila u šećere. Lako su probavljive što može olakšati zatvor no višak šećera i ugljikohidrata u njima kod nekih ljudi mogu potaknuti upalne reakcije.