Od čokoladnih tofu lončića do božićnih mini poslastica - donosimo šest blagdanskih recepata koji će, osim što su ukusni, pomoći i da očuvate željenu težinu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Održavanje kilograma ne mora nužno značiti i izbjegavanje omiljenih poslastica. Ovi recepti pokazuju da možete uzeti kolač i pojesti ga bez grižnje savjesti, a pritom se ne debljati i uživati u ukusnim desertima.
Čokoladni tofu lončići
Sastojci:
- 300 g svilenog tofua
- 2 banane
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 15 g običnog sojinog jogurta
- 60 g malina
- 10 g pistacija
Priprema: Ocijedite višak tekućine iz tofua i osušite ga papirnatim ručnikom. Obradite tofu, banane, kakao prah, javorov sirup i ekstrakt vanilije u multipraktiku dok smjesa ne postane glatka. Podijelite u četiri čaše od 125 ml. Stavite u hladnjak na najmanje 1 sat ili dok se ne ohladi i malo zgusne. Poslužite preliveno bobičastim voćem.
Jabuke s crumbleom od cimeta
Sastojci:
- 4 jabuke, oguljene
- sprej za kuhanje
- 75 g nemasnog namaza
- 35 g svijetlo smeđeg šećera
- pola žličice mljevenog cimeta, i još za posluživanje
- 75 g glatkog brašna
- pola žličice miješanih začina
- 60 g zobene kaše
- 750 g nemasne kreme
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180-200 stupnjeva. Prerežite svaku jabuku na pola kroz peteljku, a zatim izvadite jezgru. Stavite polovice sa prerezanom stranom prema dolje na dasku za rezanje i napravite duboki rez u svakoj jabuci u razmacima od 0,5 cm. Jabuka bi se još trebala držati zajedno. Namastite veliku posudu za pečenje sprejom za kuhanje i premjestite voće s prerezanom stranom prema dolje u posudu. 25 g namaza otopite u maloj tavi i umiješajte 10 g šećera i pola cimeta dok se ne otopi. Otopljeni namaz premažite preko jabuka, prekrijte posudu folijom i stavite u pećnicu na 30 minuta ili dok jabuke ne omekšaju.
Za to vrijeme u zdjeli pomiješajte brašno, ostatak cimeta i začine te dodajte ostatak namaza. Prstima trljajte dok smjesa ne počne nalikovati krušnim mrvicama, zatim umiješajte zob i ostatak šećera i ostavite da se ohladi. Kad je voće spremno, pospite ga preko crumblea i vratite posudu u pećnicu, nepokrivenu, na 15 minuta, dok ne porumeni. Pospite s malo više cimeta i poslužite s kremom.
Puding od riže s kokosom i cimetom
Sastojci:
- 20 g kokosovih pahuljica
- 100 g Arborio riže ili riže za puding
- 1 litra obranog mlijeka
- 20 g granuliranog šećera
- pola žličice naribane korice naranče
- pola žličice mljevenog cimeta, plus još za posluživanje
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema: Zagrijte pećnicu na 140-160 stupnjeva. Stavite kokosove ljuskice na lim obložen folijom i pecite 4-6 minuta dok ne porumene. Zatim ih izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se malo ohlade. Pola kokosovih pahuljica sitno nasjeckajte, ostatak ostavite za posluživanje i dodajte u veliku tavu. Dodajte rižu, mlijeko, šećer, narančinu koricu, cimet, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije u tavu i promiješajte da se sjedini. Pustite smjesu da se kuha na laganoj vatri, miješajući da se ne zalijepi za dno posude. Kuhajte 40-45 minuta uz povremeno miješanje na početku, a sve češće kako riža nabubri, dok ne omekša i postane kremasta. Podijelite puding od riže u 6 malih zdjelica ili čaša, pospite preko prženih kokosovih pahuljica i pospite dodatnim cimetom. Poslužite toplo ili ohlađeno.
Sladoled od nektarine i banane
Sastojci:
- 100 g smrznutih kriški nektarine ili breskve
- 75 g smrznutih narezanih banana
- 85 g jogurta bez masnoće
Priprema: Smrznute kriške nektarine ili breskve i banane ubacite u procesor za hranu. Dodajte jogurt bez masnoće, a zatim miješajte dok smjesa ne postane glatka, kremasta i teksture poput sladoleda - morat ćete nekoliko puta sastrugati i po stranama posude. Poslužite s nekoliko dodatnih nasjeckanih kriški voća posutih po vrhu.
Smrznuto bobičasto voće i bijela čokolada
Sastojci:
- pola žličice pudinga u prahu
- 3 žlice mlijeka
- 15 g nasjeckane bijele čokolade
- 125 g smrznutog crvenog bobičastog voća
Priprema: Pomiješajte prašak za kremu i mlijeko u posudi pogodnoj za mikrovalnu pećnicu i stavite u mikrovalnu na 30 sekundi, zatim promiješajte i vratite na još 30 sekundi. Ponavljajte dok ne dobijete gustu smjesu za kremu. Umiješajte bijelu čokoladu dok se ne otopi. Za posluživanje rasporedite bobičasto voće po tanjuru, a zatim prelijte vrućom kremom. Ili napravite pudinge u čašicama.
Uštipci od meda u fritezi
Sastojci:
- 85 g meda
- 2 žličice suhog kvasca
- 50 ml mlijeka
- 1 veliko jaje, istučeno
- 440 g oštrog bijelog brašna
- sprej za kuhanje
- 2 žličice šećera u prahu
Priprema: U maloj posudi pomiješajte 100 ml tople vode, pola žličice meda i kvasac. Ostavite 5-10 minuta, dok se kvasac malo ne zapjeni. U posudu umutite preostali med, mlijeko i jaje. U međuvremenu prosijte 270 g brašna u veliku zdjelu i napravite udubljenje u sredini. Ulijte dvije mokre smjese u brašno i lagano miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Postupno umiješajte 100 g brašna i nastavite miksati dok tijesto ne postane dovoljno čvrsto da se skupi u ljepljivu kuglu. Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite 3-4 minute dok ne bude glatko i elastično. Namastite čistu zdjelu sprejom za kuhanje. Tijesto prebacite u zdjelu i prekrijte vlažnom, čistom krpom. Ostavite na sobnoj temperaturi 1-2 sata dok se ne utrostruči. Tijesto udubite i razvucite na radnoj površini u pravokutnik, izrežite ga na 32 kvadrata i pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže 30-45 minuta. Prethodno zagrijte fritezu i poškropite košaru sprejom za kuhanje. Posložite nekoliko komada tijesta u košaricu u jednom sloju i kuhajte 2-4 minute, dok ne nabubri i ne porumeni te ponovite postupak. Pospite sve šećerom u prahu i poslužite, donosi The Sun.