Maremonti je pojam koji turistički, enološki i gastronomski najbolje ocrtava Istru. To je talijanska riječ koja spaja more i planine. Modro more te obalni gradovi Labin i Rabac, Pula i Medulin, Rovinj, Vrsar i Funtana, Poreč, Umag i Novigrad podjednako su dobar razlog za dolazak u Istru kao Pazin, Motovun, Hum, Roč, Žminj, Buzet, Oprtalj, Grožnjan, Višnjan u središnjoj Istri.
Modro more podjednako blagotvorno utječe na lozu kao i vjetrovi koji niz padine pušu prema obali pa suše grožđe. sprečavaju bolesti, a vinu daju svježinu. More je podjednako dobar izvor hrane kao što su i istarske šume. U Buzetu traju dani šparuga, ispod Motovuna se vade tartufi, lovna sezona je u tijeku, a u Limskom kanalu vade kamenice, dagnje i kapesante. Još se hvataju sipe, a prava sezona morskog ribolova tek je počela. Zato ne treba čuditi kad se na tanjuru zajedno nađu škampi i gljive.
Lijepa je Istra cijele godine, ali u svibnju, kad se unutrašnjost zazelenjela, a obalu sunce još nije posušilo, je najljepša. I zato ju nije dobro nazivati hrvatskom Toskanom. Štoviše, Toskanu se može nazvati talijanskom Istrom.