Sastojci: 100 grama hrena, maslac, 1 kiselo vrhnje, vezica mladog luka, može se koristiti i malo majoneze za umak od hrena u verziji s vrhnjem, 1 manja šunka ( prema afinitetima možete koristit i tzv. rol kuhanu šunku i ostavite je u vodi da se ohladi preko noći). Kuhajte kad zavrije po kg težine jedan sat na laganoj vatri, Sour dough focaccia ( najbolje kupiti u nekoj od danas dostupnih pekara cijeli blok i imate za 12 -16 sendviča)
POGLEDAJTE VIDEO:
Mala tajna za odličan okus šunke je kuhanje u bijelom vinu. Zamijenite trećinu hladne vode kojom na početku punite lonac sa šunkom, možete zamijeniti bijelim vinom te dodajte ružmarin list i papar u zrnu.
Uz ovaj sendvič obično serviramo dva umaka od hrena pa svatko može izabrati koji mu više odgovara.
Umak od hrena s vrhnjem
- 100 grama ribanog hrena
- 3.5 - 4 dcl kiselog vrhnja
- malo soli i papra
- 2 velike žlice limunovog soka ili octa
- Pola kavene žličice šećera u prahu
Sitno naribani hren pomiješajte s vrhnjem i šećerom. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu te na kraju umiješajte limunov sok ili ocat.
Umak od hrena s jabukom
- 100 grama hrena
- 1.5 dcl bistre mesne juhe (ili povrtne) koju ste skuhali radi drugih potreba.
- 1 jabuka domaćih sorti, ne Granny Smith i ostale zelene s velikim kiselinama.
- sol
- 1 mala žlica octa
Hren ogulite i naribajte pa ga prelijte vrelom juhom. Kada se ohladi, dodajte naribanu jabuku, sol i ocat pa promiješajte i probajte. Dosolite ako treba.
Narežite šunku, skuhajte tvrdo kuhana jaja te ih narežite. Razrežite kruh i namažite maslacem, pecite na tavi (može i gril tava) da malo zapečete kruh i dobije notu hrskavosti. Slažite nadjev tako da na obje strane kruha namažete umak od hrena prema željama pa šunku i jaja, te narezan mladi luk. Uz sendvič možete poslužiti još cherry rajčice, rotkvice ili kisele krastavce. Dobar tek