Sastojci:
- stari kruh narezan na šnite (oko 200 grama)
- 50 g omekšalog maslaca
- 4 žlice pekmeza (okus po želji, u receptu je od marelica)
- 60 g grožđica
- 2 žumanjka
- 2 jaja
- 40 g šećera
- 300 ml mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- liker po želji za aromu
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Premažite protvan maslacem. Svaku šnitu kruha namažite maslacem i pekmezom. Poslažite u protvan tako da svaka šnita stoji na dijelu druge. Kad ste gotovi s prvim redom, posipajte ga grožđicama pa slažite drugi red kruha. I taj red posipajte grožđicama.
Izmiksajte žumanjke i cijela jaja pa dodajte mlijeko, vrhnje i liker. Tu smjesu prelijte preko kruha, malo ga stisnite prema dolje da upije smjesu i ostavite 15 minuta. Potom stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 minuta.
Manji protvan s kolačem stavlja se u veći i u njega se ulije vruća voda te se tako stavlja u pećnicu. Možete pokušati i bez toga.
Domaćice koje su iskušale ovaj recept kažu da im je ta varijanta čak i bolja jer se na dnu kolača stvori hrskava korica. U tom slučaju pecite na srednjoj visini, isto na 180 stupnjeva, a znat ćete da je kolač gotov kad se krema stisne, a kolač dobije lijepu zlatno rumenu boju.
Nakon što je pečen, premažite ga smjesom pekmeza i malo vode koju ste prethodno zagrijali, a kad se ohladi posipajte šećerom u prahu.