To je to što me zanima!

Umjesto da bacate taj stari kruh napravite od njega slatki kolač

Ovaj neuobičajeni kolač bi vas mogao itekako iznenaditi. Stari kruh, grožđice, pekmez, a i liker ako volite, čine slatku bazu kolača koji se brzo i jednostavno priprema, a jako je ukusan
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • stari kruh narezan na šnite (oko 200 grama)
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 4 žlice pekmeza (okus po želji, u receptu je od marelica)
  • 60 g grožđica
  • 2 žumanjka
  • 2 jaja
  • 40 g šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • liker po želji za aromu 
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak:

Premažite protvan maslacem. Svaku šnitu kruha namažite maslacem i pekmezom. Poslažite u protvan tako da svaka šnita stoji na dijelu druge. Kad ste gotovi s prvim redom, posipajte ga grožđicama pa slažite drugi red kruha. I taj red posipajte grožđicama.

Izmiksajte žumanjke i cijela jaja pa dodajte mlijeko, vrhnje i liker. Tu smjesu prelijte preko kruha, malo ga stisnite prema dolje da upije smjesu i ostavite 15 minuta. Potom stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 minuta.

Manji protvan s kolačem stavlja se u veći i u njega se ulije vruća voda te se tako stavlja u pećnicu. Možete pokušati i bez toga. 

KOLAČ GOTOV ZA TREN Čokoladna fantazija iz tetrapaka - recept bez brašna i pečenja

Domaćice koje su iskušale ovaj recept kažu da im je ta varijanta čak i bolja jer se na dnu kolača stvori hrskava korica. U tom slučaju pecite na srednjoj visini, isto na 180 stupnjeva, a znat ćete da je kolač gotov kad se krema stisne, a kolač dobije lijepu zlatno rumenu boju.

Nakon što je pečen, premažite ga smjesom pekmeza i malo vode koju ste prethodno zagrijali, a kad se ohladi posipajte šećerom u prahu.

'NAOPAKI OMLET' Poznati chef otkrio zašto miješa jaja s majonezom prije pripreme

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 23.10.2021.

    moze nije losa ideja

Komentiraj...
Vidi sve komentare