Božićni desert Panettone, osim specifičnog okusa, uz sebe veže i čarobne legende, a potječe iz Milana. Teško je odlučiti koja je legenda o njegovu nastanku najbolja, a jedna od najpoznatijih je o mladom kuharu Toniju iz 15. stoljeća koji je ispekao kolač s voćem, medom i začinima kako bi impresionirao svoju ljubav.
POGLEDAJTE VIDEO:
Panettone je po njemu dobio ime, jer u prijevodu "pane di Toni" znači Tonijev kruh, a njegovoj dragoj se toliko svidio da ga je stalno pekao i postao je omiljen u cijelom gradu. Ovih blagdana umjesto kupovnog napravite domaći, pravi talijanski Panettone, i oduševite ukućane zanimljivim okusima.
Sastojci:
Za njega će vam trebati 200 g datulja, 300 g grožđica, 200 ml sherryja, 1 kg glatkog brašna, 250 g mljevenog šećera, 1 žličica morske soli, 2 vrećice suhog kvasca, 400 ml mlijeka + malo za premazivanje, 6 jaja, 1 žličica ekstrakta vanilije, naribana korica jednog limuna i 400 g maslaca, omekšanog + malo za podmazivanje.
Priprema:
Stavite grožđice i datulje u posudu pa ih prelijte sherryjem i ostavite 45 minuta da se natope. U posudi pomiješajte brašno i šećer te u sredinu stavite sol na jednu stranu, a kvasac na drugu. U posudi zagrijte mlijeko, maknite ga s vatre te dodajte koricu limuna, vaniliju i razmućena jaja i sve prelijte preko brašna. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine pa dodajte maslac. Ostavite pokriveno da se diže dok se ne udvostruči (oko dva sata). Zatim pritisnite sredinu da izađe zrak te umiješajte natopljeno suho voće i šeri. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, a pokriveno tijesto u namašćenim kalupima pustite da odstoji još 45 minuta. Pecite Panettone 50-ak minuta - dok štapić zaboden u sredinu ne izađe čist. Po želji napravite sirup za kolač: pomiješajte dvije žlice šerija s dvije žlice mljevenog šećera i malo vode, zagrijte i gustom tekućinom premažite kolač.