Kumin je biljka iz porodice štitarki (Apiaceae) koja ima porijeklo od Istočnog Mediterana do Indije. Ono što se koristi kao začin je sušeno sjeme ove biljke u njenom plodu.
Njegov oštar, pomalo opor okus, daje jelima posebnu aromu. Sjajan je izvor željeza - jedna žličica sadrži 1,4 mg željeza, a to je 17,5 posto preporučenog dnevnog unosa za odraslu osobu.
POGLEDAJTE VIDEO (10 namirnica zbog kojih ćete biti vitkiji i zdraviji):
Kumin je pokazao da posjeduje nevjerojatna svojstva na jačanje zdravlja. To su dokazali i istraživači sa Sveučilišta medicinskih znanosti u Iranu.
Istraživači su proveli kliničko ispitivanje koje je uključivalo 72 dobrovoljca s prekomjernom težinom. Sudionici su nasumično raspoređeni u tri skupine: Grupa A je dobivala kumin u visokoj dozi, grupa B u niskoj dozi, dok je skupina C primila placebo.
Sve skupine su dobivale dnevne kapsule. Skupina A je primila 75 mg kumina, a skupina B 25 mg kumina, u svakoj kapsuli. Eksperiment je trajao osam tjedana. Na kraju su istraživači primijetili da postoje razlike u skupinama.
Oni koji su uzimali visoko koncentrirane kapsule kumina pokazali su značajan gubitak težine, smanjene razine glukoze u plazmi, kao i smanjenje indeksa tjelesne mase. Štoviše, rezultati su otkrili da su oni koji su konzumirali više kumina imali 'značajan porast osjetljivosti na inzulin'. Uz to, istraživači su primijetili 'značajno smanjenje triglicerida i ukupne razine kolesterola'.
Visoki broj triglicerida i ukupnog kolesterola ukazuje na visoki kolesterol, što predstavlja veći rizik od srčanog ili moždanog udara. Stoga, kumin može utjecati i na duži životni vijek, zaključili su iranski stručnjaci, a prenosi Express.